Ekonomiprogrammet

Foto: IStockphoto

Det här är programmet för dig som är intresserad av entreprenörskap, samhälls- och företagsekonomi samt juridik. 

Du får lära dig hur man driver ett företag, hur samhällets resurser används på bästa sätt och hur våra lagar styr våra företag, organisationer och medborgare. Du kan välja två inriktningar:

Ekonomi
Är det just ett eget företag du drömmer om att driva efter plugget så får du lära dig precis allt du behöver veta här. Du får bland annat läsa ämnen som marknadsföring, ledarskap och redovisning.

Juridik
Här får du sätta dig in i hur vårt rättssystem fungerar. Du får även inblick i hur andra länders lagar kan påverka oss i Sverige. Inriktningen för dig som vill syssla med juridik helt enkelt.

Hitta ditt ekonomiprogram

Foto: IStockphoto

Yrken du kan plugga vidare till efter studenten

Revisor
medellön: 40 300 kr

En revisors främsta arbetsuppgift är att granska företags ekonomi och avgöra om den är skött på rätt sätt. Du ger även råd och hjälper till om saker inte står rätt till.

Marknadsförare
medellön: 35 800 kr

Gillar du reklam kan marknadsförare vara din grej. Då lägger du upp kampanjer för olika produkter eller tjänster, för att locka kunder.

Jurist
medellön: 43 100 kr

Detta är ett brett yrke som du själv specialiserar. Du kan göra allt från att granska ett företags miljöarbete, forska inom ämnet, eller arbeta vid en domstol.
Juristutbildningar

Ekonom
medellön: 40 300 kr

Försäljning, utredning och ekonomisk planering. Tycker du det verkar intressant kan du bli ekonom. Dessa jobbar på allt från banker till reklambyråer, eller som konsulter.
Ekonomi-utbildningar

Foto: Privat

Jag går programmet nu

Lisa Naudot är 17 år och läser Ekonomiprogrammet på Minerva Gymnasium i Umeå. Hon gillar att hänga med sina kompisar och drömmer om att driva eget företag, eller jobba som mäklare.

Varför valde du att läsa Ekonomiprogrammet?

– Jag tyckte att ekonomi och juridik lät intressant. Jag ville också ha en något inriktad, men ändå bred och högskoleförberedande utbildning.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att vi läser så många nyttiga och intressanta kurser. Jag tycker att man blir väldigt allmänbildad på ekonomiprogrammet, och det är bra för alla framtida jobb.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Ekonomiprogrammet?

– Utbildningen passar alla som vill ha en nytänkande och högskoleförberedande linje. En fördel är om man kan strukturera och organisera sina studier, för vi läser många olika saker samtidigt.

Foto: Privat

Lorem Ipsum

Patrik Andersson, lärare Ekonomiprogrammet på Minerva Gymnasium i Umeå.

Vilka är styrkorna i Ekonomiprogrammet?

– Välutbildade lärare, ordning och reda i en trevlig arbetsmiljö, att ung företagsamhet uppmuntras samt vi har en nära relation med vårt universitet.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Elever som söker till ekonomiprogrammet bör vara nyfikna, kreativa och ha en vilja att utvecklas.

Hitta Ekonomiprogammen här

Hitta utbildningar

Gymnasium

Fråga SYV