Hantverksprogrammet

Är du intresserad av textil och finsnickeri, eller drömmer om en framtid som florist eller frisör, har du mycket att hämta på Hantverksprogrammet.

Förutom specialkunskaper inom ditt eget ämne får du också lära dig att skapa från idé till färdig produkt, att driva eget och bli en fena på service. Dessa fem inriktningar finns:

Finsnickeri
Mycket materiallära och verktygshantering blir det på denna inriktning. Efteråt kan du arbeta med allt från båtar till stolar.

Florist
Här får du lära dig det mesta om krukväxter och snittblommor, såväl som att skapa vackra blomsterarrangemang till bröllop.

Frisör
Allt från klippteknik till olika behandlingsmetoder, med mycket praktiska moment, det får du lära dig om du väljer frisörsinriktningen.

Textil design

Vill du jobba med kläder, eller kanske med inköp? Textil design är inriktningen för dig där du får lära dig tillverkning, material och verktyg inom sömnad.

Övriga hantverk
Glasblåsare, guldsmed, låssmed, stylist eller tapetserare, alla dessa yrken kan du lära dig om du väljer övriga hantverk.

Hitta ditt hantverksprogram

Jobb du kan få efter examen

Designer
medellön: 29 800 kr

God känsla för färg och form krävs om du vill jobba som designer. Yrket är väldigt brett och du kan specialisera dig på allt från ett visst material till en viss produkt. 

Florist
medellön: 24 400 kr

Konstnärligt arbete men också service och försäljning, det kommer du syssla med som florist. Gröna fingrar är ett måste.
Floristutbildningar

Guldsmed
medellön: 25 500 kr

Vill du tillverka smycken, gillar pilligt arbete och gillar vackra stenar? Då passar du som guldsmed, ett kreativt och fritt yrke med formgivning i fokus.

Glasmästare
medellön: 25 800 kr

Ett yrke som kräver noggrannhet och precision är glasmästare. Då jobbar du bland annat med att skära och montera nytt glas.

Så säger läraren

Lina Hanno, lärare Hantverksprogrammet på Textila Gymnasiet i Stockholm.

Vilka är styrkorna i Hantverksprogrammet?

– Det är ett verklighetsförankrat program, där vi varvar teori med praktik. Lektionerna är varierade och eleverna får syssla med kreativa processer som spiller över i vardagslivet. Och jag får hjälpa mina elever att förverkliga sina drömmar.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

– Att gilla att hålla på med det man gör. Här lär vi oss allting från grunden, så det viktigaste är att man verkligen är intresserad.

Hitta Hantverksprogrammet här

Hitta utbildningar

Gymnasium

Fråga SYV