29 mar 2021

Ansökan till gymnasiet

Här hittar du alla viktiga datum, länkar och tips inför ansökningen till gymnasiet.

OBS! Tänk på att noga kolla just din kommuns datum eftersom de skiljer sig beroende på var i Sverige du bor!

Börja söka

I slutet på januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till den intagningssajt som finns i din kommun hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online.

Sista ansökningsdagen

Sista ansökningsdagen varierar beroende på vilken kommun du bor i. Sista ansökningsdag brukar i de flesta kommuner infalla någon gång mellan 1 och 15 februari.

Inträdesprov

I mars genomför flera av de estetiska och engelskspråkiga utbildningar sina inträdesprov. Kolla upp vilka datum som gäller för just din utbildning om du sökt någon med antagningsprov.

Preliminära antagningsresultatet

I slutet av april kan du se ditt preliminära antagningsresultat på antagningssajten.

Omvalsperiod

Från slutet av april fram till mitten av maj pågår omvalsperioden, då du kan göra ändringar i din ansökan.

Slutgiltiga antagningsresultatet

I början av juli visas de slutgiltiga antagningsresultaten på antagningssajten. Sista dagen för att svara på antagningsresultatet och bekräfta vad du valt att gå brukar ligga runt 20 juli.

Gymnasiet börjar

I slutet av augusti börjar din gymnasieutbildning. Kolla upp exakt datum som gäller för utbildningen du kom in på, det varierar något runt om i Sverige.

Senast uppdaterad: 29 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Landets bästa skolkommuner

Gymnasieeleverna i storstadslänen klarar skolan bäst, enligt en ny mätning. Men det är små kommuner som som drar upp resultatet. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har för tredje året jämfört landets kommuner vad gäller gymnasieskolan: i vilken grad eleverna fullgör utbildningen, betygssnitt, behörighet till högskolan och i vilken grad ungdomarna får jobb eller kommer in på högskola ett pa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-15

Jobb eller plugg efter gymnasiet?

Det finns två vägar att gå på gymnasiet: yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Vi visar vad som skiljer dem åt. Nu delas de 18 gymnasieprogrammen in i två huvudgrupper, yrkesprogram och högskoleförberedande program. En av konsekvenserna blir att du redan när du väljer till gymnasiet bör ha koll på om du vill plugga vidare på högskolan efter gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Så påverkas du av nya gymnasieskolan

Det är yrkeseleverna som tydligast kommer att märka att gymnasieskolan stöpts om. Kanske gör förändringen att fler rådvilla niondeklassare tar det säkra för det osäkra och väljer ett teoretiskt program. Gymnasiereformen kan liknas vid en flytt: En hel del gamla möbler får följa med, men planlösningen är helt ny. Det viktigaste att komma ihåg är att en utgång – den till högskolan – inte längre själ ...
Läs mer