Bli reseledare på gymnasiet
07 okt 2021

Bli reseledare på gymnasiet

På det nyskapade Hotell- och turismprogrammet förbereds du på en framtid inom turismen. Natalie på Lanzarote: "Det är sol varje dag"

I höst startar det nyskapade hotell- och turismprogrammet på landets gymnasieskolor. Mer tyngd kommer att ligga på engelska, moderna språk, miljö och ekonomi jämfört med tidigare. Turismnäringen är världens snabbast växande industri.

Natalie, 25, från Mjölby, har ett jobb i solen. De senaste åren har hon arbetat som reseledare för Fritidsresor i bland annat Thailand, Italien och Grekland. I dag jobbar hon på Lanzarote.

– Det är inte många jobb som är så utmanande och roliga. Det är sol året runt, säger Natalie.

Tre år efter gymnasiet studerade Natalie en utbildning i service och turism på Grimslövs folkhögskola. Utbildningen gav henne jobbet som reseledare.

– Jag hittade det på internet och jag visste direkt att det var det jag ville läsa. Vi skulle klättra på Kebnekaise och få reseledarutbildning på Cypern. Jag sökte och kom in, säger Natalie.

Enligt Natalie handlar livet som reseledare om att ta hand om gäster på bästa sätt. I det dagliga arbetet ingår välkomstmöten, problemlösning, att hämta på flygplatser och att leda utflykter.

– Det finns olika sorters utflykter, vissa är sol och bad. Andra kräver mycket bakgrundsarbete för man måste vara kunnig. Knossos på Kreta är en sådan utflykt. Man måste vilja lära sig, för det finns alltid något att lära!

Wiveka Roth arbetar med företagets rekrytering till utlandet. Enligt henne är det viktigt att man delar företagets värderingar. Betygen från skolan är inte lika viktiga.

– Ibland får jag ansökningar av ungdomar som har MVG i allt. Jag tar givetvis emot dem av artighet men det är viktigare med rätt attityd, helt enkelt.

Wiveka säger att du kan fundera över ditt personliga varumärke och jämföra om det stämmer med företagets varumärke. Då kan man få en mer varaktig relation.

– Vi vill ha trofasta, ärliga, öppna, trygga ungdomar som är trygga i sitt eget varumärke, säger Wiveka.

Hon tycker att gymnasiets nuvarande turismprogram är bra men att det kan bli bättre.

– Det skulle behöva mer språk och företagsekonomi, säger hon.

Fakta: Alla yrkesförberedande program

Barn- och fritidsprogrammet
Om programmet

Här finns Barn- och fritidsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet
Om programmet
Här finns Bygg- och anläggningsprogrammet

El- och energiprogrammet
Om programmetHär finns El- och energiprogrammet

Fordons- och transportprogrammet
Om programmet
Här finns Fordons- och transportprogrammet

Försäljnings- och serviceprogrammet
Om programmet
Här finns Försäljnings- och serviceprogrammet

Hantverksprogrammet
Om programmet
Här finns Hantverksprogrammet

Hotell- och turismprogrammet

Om programmet
Här finns Hotell- och turismprogrammet

Industritekniska programmet
Om programmet
Här finns Industritekniska programmet

Naturbruksprogrammet

Om programmet

Här finns Naturbruksprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Om programmet
Här finns Restaurang- och livsmedelsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet
Om programmet
Här finns VVS- och fastighetsprogrammet

Vård och omsorgsprogrammet

Om programmet

Här finns Vård- och omsorgsprogrammet

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hotell- och turismprogrammet

Har du ett stort intresse av olika människors traditioner och kulturer? Är du själv organiserad, och brinner för service och bemötande? På gymnasiets Hotell- och turismprogram läser du ämnen som marknadsföring och planering, liksom engelska och turism. Du kan välja två olika inriktningar på denna utbildning: Guide medellön: 27 600 kr.Som guide är du specialist på en viss ort, ett område ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Teknikprogrammet

Är du intresserad av dator och teknikutveckling är detta ditt program. Här får du lära dig om hur teknik produceras, utvecklas, används och påverkar både oss och miljön. Du läser också ämnen som fysik och kemi för att få koll på hur teknik och natur hänger samman. Teknikprogrammet är en bred utbildning och finns i fem olika inriktningar: Design och produktutvecklingVill du lära dig mer om dat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så väljer du rätt gymnasieutbildning

Valet till gymnasiet är ett av livets viktigaste val.  Nyckeln är att få struktur på sina tankar. Vi hjälper dig. –  Det är viktigt att få struktur på sina tankar och att  ta sig ordentligt med tid för att tänka igenom sitt gymnasieval. Två bitar ska man ha koll på, den inre när man tittar på sig själv, sina intressen och färdigheter och den yttre när man tittar på olika utbildning ...
Läs mer