12 okt 2021

Design – plugga färg och form

Designer är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. AllaStudier hjälper dig förbereda och hitta utbildningarna. Läs också om Sofie som pluggar drömutbildningen i Malmö.

Sökfunktion:

Hitta din designutbildning

Utbildningar inom design är populära – textil- och modedesigner är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. Som designer får du möjlighet att uttrycka dig konstnärligt och samtidigt skapa produkter som andra har nytta av i sin vardag.

Alternativen är många och du kan få jobba inom mode, heminredning och fordonsindustri med färg och form. Oavsett om du vill formge morgondagens potatisskalare eller nästa generations tågvagnar handlar det om design.

Så gör du

Förbered dig genom att gå en utbildning som passar den designutbildning du tänkt dig. Plugga exempelvis på gymnasiets hantverksprogram eller estetiska programmet. Vill du arbeta med textilier och mode kan Tillskärarakademin vara en bra idé. Andra alternativ inom färg och form finns på folkhögskola och komvux.

Vill du försäkra dig om att ha nära till arbetsmarknaden kan YH-utbildningar vara lösningen. Bland annat finns utbildningar till Design Engineer och Designteknik.

Flera av landets designutbildningar är så populära att du måste ha höga betyg för att komma in. Är dina gymnasiebetyg inte tillräckligt höga kan du behöva läsa upp och in betyg eller skriva högskoleprovet. Ta reda på vad antagningskraven är på just din utbildning.

Tips: Utbildningar inom design

Inredningsdesign

Textildesign

Industridesign

Produktdesign

Grafisk design

Webbdesign

PrivatSofie valde Produktdesign

Vill du syssla med design men vet inte på vilket sätt? Sofie Dahlgren gick i samma tankar tills en vän tipsade om nystartade programmet Produktdesign i Malmö.

Sofie tröttnade, som så många andra, på att harva på jobbet men visste inte riktigt vad hon ville plugga och hur.

– En kompis till mig hittade då produktdesign på nätet och tipsade mig om att söka. Vilket jag också gjorde, berättar hon.

Produktdesign innebär att man läser brett och slår ner i en rad ämnen, som hållfasthet, materialkunskap och formlära. Teori blandas med praktiskt arbete, en mix som Sofie trivs med.

– Man får en bra grund och en grym helhetssyn. Vi jobbar grundligt, man förstår verkligen att varje liten tanke bakom en produkt räknas.

Under programmets gång är man mycket i skolan, där både verkstäderna finns, liksom dataprogrammen man jobbar i.

– Men det gör att lärarna har mycket tid till oss. Det är gött att vara i skolan ändå, dels gör vi roliga saker, dels är alla motiverade vilket gör att man vill köra på.

Per Samuelson / Samir Yosufi / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

De tröttnade på osunda kosttrender

Hur går man ner mest effektivt i vikt? Vågar man dricka gammal mjölk  och är banan verkligen nyttigt?  På Kost- och Träningsupplysningen får du ofärgad experthjälp med frågor som rör mat, hälsa och träning. Medvetenheten om kost och tränings betydelse för hälsan är större än någonsin bland unga. Men Annika Stadmark, sjuksköterska på Studenthälsan i Lund varnar för att fastna i alla myter ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-10-28

800 varnade eller avstängda för fusk

Drygt 800 studenter blev avstängda eller varnade under 2012, ungefär samma antal som året innan. Plagiering är fortfarande den vanligaste orsaken till fusk. Antalet studenter som blivit föremål för en disciplinär åtgärd har ökat stadigt de senaste åren. Mellan åren 2009 och 2010 skedde en dramatisk ökning på nästan 50 procent. Universitetskanslersämbetets genomgång av lärosätenas disciplinärenden ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

De främsta studenterna vill bli traineer

58% av Sveriges främsta studenter vill börja sin karriär inom ett traineeprogram. Av de topptalanger som har gått klart ett traineeprogram är 48% chefer idag och 45% jobbar fortfarande kvar på företaget efter i snitt 7 år. Det framgår av en undersökning bland talangnätverket Novas drygt 7000 medlemmar; Sveriges främsta studenter och yrkesverksamma nyckelpersoner. – Att mer än hälften av Sveri ...
Läs mer