07 okt 2021

EU vill ändra studiemedlet för utlandsstudier

För att få svenskt studiemedel för studier utomlands krävs att man bott i Sverige två av de senaste fem åren. Det kan EU-domstolen ändra på. Bestämmelserna strider mot EU:s regler om fri rörlighet.

EU-kommissionen driver just nu ett mål mot Nederländerna som gäller rätten att få studiemedel utomlands, rapporterar Sveriges Radio.  I Nederländerna får i dagsläget studiemedel bara betalas ut för studier i annat land på villkoret att den studerande bott i Nederländerna tre av de senaste sex åren. EU-kommissionen anser att det strider mot reglerna om fri rörlighet inom EU. Får EU-kommissionen rätt måste reglerna ändras i flera europeiska länder, Sverige inkluderat eftersom vi har liknande bestämmelser..

Utbildningsminister Nyamko Sabuni anser inte att reglerna bör förändras och är orolig över konsekvenserna.

– Ja, det betyder att det skulle bli problematiskt för många medlemsstater, det vill säga vi skulle inte ha kontroll över vilket land medborgarna helt plötsligt tycker och anser att de ska ha studiestöd ifrån. Och det är klart att då söker man sig till dem som har generösast studiestöd så det skulle självklart kunna komma att påverka vår utformning av studiestödet för studier utomlands, och därmed påverka det till det sämre för svenska studenter som vill studera utomlands, säger Nyamko Sabuni till Sveriges Radio.

Dom i målet väntas nästa år.

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Studenter har blivit morsgrisar

Att börja plugga innebär ofta att man för första gången får klara sig utan mamma och pappa. Men i dag avstår en tredjedel av studenterna från att ta studielån. Det är betydligt fler än för tio år sedan. CSN:s teori är att fler unga bor kvar hemma eller får stöd av sina föräldrar. – Förklaringen måste vara att föräldrarna bidrar mer. I dag finns det en föräldrageneration som i högre grad än tidigar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-07

Stipendier: Studenternas gömda skattkista

Sköt dina kort rätt så kan stipendier bli en oväntad extrainkomst. I Sverige finns nämligen en uppsjö av fonder och stiftelser som bara längtar efter att bli av med pengar. Här kan du läsa mer om hur du som student går till väga för att söka stependier! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-12

Udda sätt att tjäna pengar som student

Det finns många annorlunda sätt att tjäna pengar som student. Eric jobbar som statist och har haft många roliga uppdrag. Vi tipsar om udda studentjobb. 

Läs mer