Anja Nilsson
03 nov 2011

Experterna: Så fixar du tentan

Nu är det tentatider. Vill du ha hjälp att ta dig igenom lidandet? Lugn, här får du de bästa tentatipsen från två av AllaStudiers experter.

Anders Knutsson arbetar som tentamenssamordnare vid Södertörns högskola. Johan Linné är aktiv på studentkåren. Här är deras bästa tips.

1) Plugga!

– Egentligen är det uppenbart men det är ju faktiskt det viktigaste för att klara tentan, säger Johan.

2) Läs gamla tentor

– Där får du reda på ungefär hur frågorna ser ut, säger Johan.

3) Kolla upp reglerna i förväg

– Reglerna är olika på alla högskolor. Här på Södertörn är det viktigt att man kommer ihåg att anmäla sig tidigast tre veckor innan och en vecka före tentamenstillfället, säger Anders.

4) Gå på föreläsningarna

– Där får du reda på vad föreläsaren tycker är relevant så då vet du vad du ska tänka på när du pluggar. Ta anteckningar och läs in dig på dem, säger Johan.

5) Kolla att ditt leg är giltigt

– Legitimationen ska vara en giltig ID-handling som ett körkort eller ett pass. Och det är viktigt att datumet stämmer också, säger Anders.

- Jag har vänner som inte fått skriva tentan för att deras leg har varit gammalt, säger Johan.

6) Tänk på blodsockret

– Ta med kaffe och fika. Du kan bli kvar under hela tentatiden och då vill du inte bli trött, säger Johan.

7) Kom i tid

– Vi stänger dörrarna. Så om studenten kommer en minut sent så får man inte skriva, säger Anders.

8) Stäng av mobilen

– Mobiltelefoner ska vara avstängda och alla medhavda saker måste lämnas vid klädhängare och skåp. När du går på toa får du inte ha en mobiltelefon i fickan. Kommer vi på någon så anmäler vi den studenten för fusk. Man kan ju inte bevisa att man inte använt telefonen där inne, säger Anders.

9) Ta det lugnt

– Många är nervösa. Lyssna på regler och instruktioner som du får. Kör man fast på en fråga så kan man släppa pennan och titta ut genom fönstret i en kvart. Oftast har man god tid på sig, säger Anders.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 03 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-09-26

Ryck upp dig och bli färdig

Ta tag i dina studier och bli färdig med uppsatsen och tentan innan sommaren. Här får du expertens bästa tips. Nu kommer sommarvärmen. Då är det lätt att glass och bad distraherar från uppsatser, tentor och examensuppgifter. Men om du planerar studierna blir du färdig i tid.  – Felet är att många inriktar sig på resultatet på tentan, inte planen som leder fram till den.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-07-09

Så hanterar du prestationsångest

Ångest är något som alla mer eller mindre känner ibland. Vare sig det är inför ett nytt jobb, en svår uppgift eller inför en tenta så påverkar den oss människor. Hur kan man då göra för att dämpa ångesten? Läs mer här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-21

Skoltrött? Här är tipsen för dig!

Vad gör man när kropp och knopp plötsligt säger stopp för mer information och kunskap? De flesta som har gått i skolan vet vad det innebär att vara skoltrött. Känner du dig skoltrött? Här är tipsen för dig! 

Läs mer