Facebook
03 nov 2011

Facebook på lektionen – om du vill hänga med

När Eva Ossiansson, forskare och lektor på Handelshögskolan, håller lektioner är det tillåtet att Facebooka – det gör Eva Ossiansson själv.

– Jag var irriterad på att jag inte kunde gå in på kursportalen och lägga in info för min kurs, jag måste be en administratör om det. Så jag bestämde mig för att testa Facebook.

Hon startade med sin vårterminskurs, gjorde en Facebookgrupp och bjöd in studenterna. Alla utom en gick med. På gruppens sida kunde hon göra schemaändringar men där startades också diskussioner och lades ut länkar.

– När vi haft gästföreläsare bjöd vi in dem i gruppen och de har i efterhand postat länkar om sitt ämne och svarat på våra frågor, det är jättebra, säger Daniel Sjöstrand, 25, en av eleverna på kursen Master of marketing and consumption.

– Och när jag svarar eleverna på Facebook om till exempel en tentafråga – då har alla möjlighet att läsa det, säger Eva Ossiansson.

Enligt Ossiansson är hon ganska ensam om att använda Facebook som ett redskap i undervisning och kritiken lät inte vänta på sig.

– Jag fick en del kritik i början. Många har en annan syn på sin lärarroll, att man sitter lite ovanför. Och då blir det kanske svårare, säger Eva Ossiansson.

Hon tror att man kan använda det sociala mediet i all undervisning, egentligen, bara man som lärare redan kan hantera och tycker om mediet. Men man behöver inte bli kompis med läraren.

– Nej, det var frivilligt. Ungefär hälften av eleverna är kompis med mig.

Moa Kärnstrand
Senast uppdaterad: 03 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tjäna tillbaka studielånet på en dag

Allt fler företag väljer att arrangera spektakulära tävlingar för att locka till sig studenter. Senast i raden är Tele2, där man kan vinna en summa pengar som motsvarar studielånet för en kandidatexamen. Tele2 arrangerar just nu en tävling som går ut på  att studenter ska agera återförsäljare och värva nya kunder på nätet under 60 dagar. Slutgiltig segrare kommer att få arbeta en dag i en Tel ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Välj en högskola utanför storstäderna

När man väljer högskola vill de flesta till storstäderna. Men för den som höjer blicken och väljer en högskola utanför storstäderna har mycket att hämta. Att säkert hitta studentbostad är kanske den främsta anledningen. Nathalie Kronqvist valde Högskolan Dalarna för att lärarprogrammet hade bra rykte, det var lätt att få en studentbostad och det fanns goda möjligheter att påverka sin utbildning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Först ut med nya betyg

Ingrid Cerucci, 18, vill läsa till läkare i höst. Men hon har ingen aning om hur höga betyg som kommer att krävas för att komma in. Hon är nämligen en av de studenter som i vår går ut med nya gymnasiebetyg och ska söka i en ny urvalsgrupp till högskolan. Sökfunktion: Hitta din eftergymnasiala utbildning I vår tar första kullen med nya gymnasiebetyg examen och ska söka till högskolan. Betygssk ...
Läs mer