17 dec 2012

Fira alternativt på Uplands

Utbytesstudenter, barnfamiljer, äldre, hemlösa, eller helt enkelt de som vill uppleva en annorlunda jul. Alla är välkomna när Uplands Nation alternativa julfirande slår upp dörrarna klockan tolv på julafton.

Joel Teran, 27 är en student med många järn i elden just nu. Samtidigt som han pluggar sista terminen på juristprogrammet i Uppsala organiserar han Uplands nations traditionsenliga alternativa julfirande. Han har själv varit med i fyra år och tycker att det känns bra att jobba på julafton.

– Första året blev jag väldigt positivt överraskad, det är en sådan bra gemenskap och man får chansen att träffa nya människor. Det är väldigt fritt, man kan själv välja vad man vill göra under dagen och det känns bra att jobba för en god sak, säger Joel Teran.

 Uplands Nation öppnar upp sina dörrar på julafton klockan tolv och bjuder det mesta som hör julen till, julbord, Kalle Anka på tv, poesiläsning, körsång, spelmän och lekar för barnen. Och Joel lovar att tomten kommer hitta även hit.

– Det är viktigt att det inte ska kännas som ett soppkök, det här är ett varmt julfirande för alla, som man ska komma till för att uppleva gemenskap.

Många studenter ställer upp och jobbar som volontärer, utbytesstudenter både jobbar och besöker, för att de är nyfikna på att uppleva det svenska sättet att fira jul. Utöver studenter är det många privatpersoner som ställer upp.

– Vi har fått ihop en hel del som ska jobba, många som har jobbat tidigare har hört av sig igen. Men alla är välkomna, säger Joel Teran.

Uplands nations julfirande

Var?
Uplands nation på St Larsgatan 11 i Uppsala

När?
Julafton och juldagen. Julbordet står uppdukat från klockan 12 till 24.

Hur?
Gratis mat och aktiviteter. Under julafton lovas det poesiläsning, körsång, spelmän, Kalle Anka på storbild och lekledare för barnen.

Vill du plugga i Uppsala?

Sök bland Uppsala Universitets alla kurser och program i vår sökfunktion

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 dec 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Mer lönsamt att studera för kvinnor

Högskoleutbildning blir allt mindre lönsamt. Vissa utbildningar är till och med olönsamma. Lista: Utbildningarna som lönar sig – och inte gör det. Under 2000-talet har det blivit allt mindre lönsamt att studera på högskola. Det visar en ny rapportbok från Saco och SNS Förlag där man jämför livslöner, det vill säga personers totala nettoinkomster under hela livet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Kändisarnas okända utbildningar

Vad har Tyra Banks, Hugh Grant, drottning Silvia och Dolph Lundgren gemensamt förutom att vara kända? Jo, de har alla en utbildning vi inte hade en aning om. Vem har sagt att modeller är dumma? Tyra Banks gör allt för att bevisa motsatsen. Hon är supermodellen som blev programledare, entreprenör och nu senast Harvard-student. När hon fick frågan av tvguide.com tidigare i år om vilket yrke hon egen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

De tröttnade på osunda kosttrender

Hur går man ner mest effektivt i vikt? Vågar man dricka gammal mjölk  och är banan verkligen nyttigt?  På Kost- och Träningsupplysningen får du ofärgad experthjälp med frågor som rör mat, hälsa och träning. Medvetenheten om kost och tränings betydelse för hälsan är större än någonsin bland unga. Men Annika Stadmark, sjuksköterska på Studenthälsan i Lund varnar för att fastna i alla myter ...
Läs mer