07 okt 2021

Fler studenter pluggar vidare

Allt fler elever går direkt från gymnasiet till universitet och högskolor. Samtidigt skärps behörighetskraven och fler tar kurser som ger meritpoäng för att öka sina chanser att få en studieplats.

Direktövergången från gymnasiet till högskolestudier ökar för tredje året i rad, visar ny statistik från Skolverket. En fjärdedel av de elever som tog studenten våren 2009 valde att plugga vidare redan följande läsår.

Av de elever som tog studenten i våras läste också fler utökat program och kurser som ger meritpoäng för att öka sina chanser i konkurrensen om en högskoleplats.

Skärpta krav gör ändå att andelen behöriga för högskolestudier minskar. 87 procent av eleverna som tog studenten i våras hade grundläggande behörighet, vilket är tre procentenheter färre än föregående år.

Den genomsnittliga betygspoängen bland de utexaminerade gymnasieeleverna ligger på samma nivå som tidigare år – 14,0 poäng. Kvinnor har fortfarande högre snittbetyg än män.

Fakta: Naturvetare har bäst betyg

Den genomsnittliga betygspoängen bland utexaminerade gymnasieelever var 14,0 poäng våren 2010.

Kvinnor hade i snitt 14,7 poäng, medan männen hade 13,3 poäng.

Elever på naturvetenskapliga utbildningar hade det högsta snittbetyget, följt av elever på estetiska och samhällsvetenskapliga program.

Källa: Skolverket

TT

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-10

Studier lönar sig mest för män

Högre studier lönar sig mest för män i kvinnodominerade yrken. Kvinnliga akademiker som söker sig till yrken med många män får inte samma fördel. Att plugga på högskola tycks vara värt besväret. Åtta av tio som tog examen 2006 och 2007 hade 2008 etablerat sig på arbetsmarknaden, enligt en ny rapport från Högskoleverket. Undersökningarna gjordes innan finanskrisen slog till och det fortfaran ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Fler vill skriva högskoleprovet

Nu ökar intresset för att skriva högskoleprovet igen – efter förra höstens nedgång. Provet hålls 27 oktober och 51 300 personer ska skriva. Förra året skedde en minskning av antalet personer som anmälde sig till högskoleprovet med knappt 3 000 personer, i år ökar intresset igen. Det minskade intresset förra året tros bero på det nya provet som infördes, med större fokus på matematik.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

NASA har hittat nytt liv

Forskare: Den borde inte kunna växa men gör det ändå. AllaStudier tipsar om utbildningarna.

Läs mer