18 okt 2021

Friskolor drar upp snittbetyget

Ju större andel elever som går i friskola, desto högre snittbetyg för alla elever i kommunen, visar en ny forskarrapport.

Eleverna i de kommunala skolorna drar lika stor nytta av friskolorna i form av bättre resultat, enligt studien från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau). Om andelen friskoleelever i en kommun ökar med tio procentenheter förbättras niondeklassarnas resultat med 3–5 procent. Den kan illustreras med att 2 av 20 elever i en klass höjer sitt betyg ett steg.

– Resultaten för svenska elever har sjunkit sedan 1990-talet. Det finns en massa tänkbara orsaker till det, och friskoleetableringen är en som lyfts fram. Men det är inte friskolorna som varit problemet. Det är den viktigaste slutsatsen, säger professor Mikael Lindahl, en av rapportförfattarna.

Rapporten ger inte svar på varför friskolorna tycks ha bromsat en negativ utveckling. Forskarna finner inget stöd för betygsinflation, men pekar på att konkurrensen kan få skolorna att skärpa sig och att nya idéer sprids mellan skolorna. Rapporten går inte heller in på det ökande gapet mellan de sämsta och de bästa elevernas resultat, och vilken roll friskolorna haft i det sammanhanget. Segregeringen är en fråga som Ifau studerar i ett separat projekt.

Sök gymnasieutbildningar

Sök bland Sveriges alla gymnasieutbildningar på gymnasium.se

TT

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Sveriges jobbigaste evenemang

Går det att tävla i vård och omsorg, måleri och telekommunikation? På Yrkes-SM 30 maj till 1 juni kan man bevittna att det är möjligt. Madicken Blomqvist förbereder sig för tävlingen genom att räkna formler, programmera maskinen och mäta in instrument. – Det gäller att kunna tänka stort och strategiskt, det är många faktorer som påverkar och körordningen för verktygen är viktig, det gäller att skr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Här är politikernas skolbetyg

Annie Lööf var bäst i klassen, Göran Hägglund och Jimmie Åkesson medelmåttor. Här är partiledarnas skolbetyg. Näringsminister Annie Lööf (C) gick ut gymnasiet samhällsvetenskapliga linje med MVG i alla ämnen, motsvarande 5,0 med de gamla sifferbetygen. Justitieminister Beatrice Ask (M) var uppenbarligen också ambitiös, med 4,9 från humanistisk linje.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Moa kombinerar gymnasiet med musikkarriär

18-åriga Moa Lignell blev känd över en natt när hon var med i Idol. Det förändrade hennes vardag markant. För Alla Studier berättar hon om kombinationen gymnasieelev och kändis. Den skönsjungande och charmiga 18-åringen Moa Lignell blev känd över en natt när hon var med i Idol. Det förändrade hennes vardag markant. Nu varvar hon sina gymnasiestudier hemma i Alingsås med inspelningar och koncerte ...
Läs mer