07 okt 2021

Få koll på ekonomin i nya studentlyan

Du har precis fått nycklarna till din första egna lägenhet, du ska börja ett nytt liv, med studier, nya vänner....och CSN. Här får du tips från familjeekonomen hur du får ekonomisk balans i ditt studieliv.

Att leva på studiemedel är en tuff utmaning. Bodil Hallin är familjeekonom på Ikano Bank och delar här med sig av sina tips på hur du kapar kostnader, vad som är bra att tänka på när du skaffar din första lägenhet och hur du får pengarna att räcka längre. 

Koll på pengarna

Studiemedel hos CSN
Maximalt studiemedel är 8 920 kronor för fyra studieveckor. Bidragsdelen är 2 796 kronor och lånedelen är 6124 kronor. Beslut brukar komma inom en vecka från det att du ansöker och du kan få studiemedel fyra veckor bakåt i tiden. Du får ha andra inkomster upp till ett visst belopp varje kalenderhalvår utan att ditt studiemedel minskas. Detta kallas fribelopp. Pluggar du på heltid under 20 veckor är fribeloppet 70 400 kronor. Tänk på att meddela CSN om du har högre inkomster så att du inte blir återbetalningsskyldig.


Bostadsbidrag
Är du under 29 år kan du få bostadsbidrag. Har du inga barn kan du få upp till 1 300 kronor. Preliminär beräkning och ansökan gör du hos Försäkringskassan. Bostadsbidraget minskar om din inkomst är över 41 000 kr per år. Som inkomst räknas 80 % av studiebidraget, lön, ränteinkomster med mera. Meddela Försäkringskassan om din samlade inkomst är större än 41 000 kr per år så att du inte blir återbetalningsskyldig.

Jobba extra
Jobbar du extra kan skatteavdraget bli för stort. Tjänar du mindre än 18 700 kr under hela 2012 behöver du inte betala någon skatt alls. Då fyller du i ett intyg som du lämnar till din arbetsgivare. Tjänar du mer än 18 700 kronor kan du begära jämkning som innebär att arbetsgivaren drar mindre i skatt. Intyg, jämkningsansökan och mer information finns i Skatteverkets broschyr. Intyget finns också i broschyren SKV 430.

Sök stipendier
Stipendier som går till utbildning är skattefria. Länsstyrelsen har en bra sökdatabas över landets stiftelser som delar ut stipendier och bidrag.

Sök sommarjobb i god tid.
Du får bara studiemedel för 40 veckor per år. Om du inte lyckas hitta sommarjobb kan du vända dig till din hemkommun. En del kommuner har särskilda sommarprojekt för studenter och du kan också ha rätt till ekonomiskt bistånd under sommarmånaderna.

Lite pengar ska räcka till mycket
Det går att få studiemedlet att räcka, men det är svårt. Sveriges förenade studentkårer säger att en genomsnittlig student går back 740 kronor per månad och att 80 procent av alla studenter jobbar extra. För att få pengarna att räcka är mitt tips att du redan första månaden skriver ner vad pengarna måste räcka till varje månad; hyra, el, internet/TV, mat, hemförsäkring, mediciner, studielitteratur och kollektivresor.

Tänk också på att du måste ha lite pengar till tvättmedel, diskmedel och annat smått och gott när du bor i egen lägenhet. Du måste faktiskt också lägga undan lite pengar varje månad så att du klarar av ett tandläkarbesök eller att skaffa nya glasögon när de gamla går sönder.

Full koll på ekonomin får du om du under någon månad sammanställer vart dina pengar går. Det finns bra mobilappar som gör jobbet lättare; Mina utgifter, Money Book och Smart Budget är några exempel.

Koll på livet i nya lyan

Var med på besiktningen
Se till att lägenheten besiktigas innan du flyttar in. Var med på besiktningen och se till att skador kommer med i besiktningsprotokollet. Annars kan du få betala för den föregående hyresgästens skador när du flyttar från lägenheten.

Betala inte för mycket för möblerat
Hyr du i andra hand måste hyresvärden ha godkänt det. Hyr du möblerat får påslaget på hyran inte vara mer än 15 %.

Var rädd om lägenheten
Normalt slitage är okej, men skador på tak, väggar, golv och utrustning kan du få stå för själv. Om något händer; anmäl det direkt till hyresvärden.

Måla med måtta
Hyresvärden ansvarar för att måla och tapetsera med jämna mellanrum. Vill du göra det själv måste du göra det lika bra som en yrkesman, annars kan du få betala för omtapetsering när du flyttar. Prata med hyresvärden innan du målar.

Betala i tid
Hyran ska betalas i förskott även om du inte får avi. Hyr du ut i andra hand är det du som ansvarar för att hyran blir betald. Betalar du för sent kan du förlora din hyresrätt.

Skaffa hemförsäkring
En hemförsäkring ska alla ha och de kostar bara runt en hundralapp. Den skyddar dina saker och innehåller oftast också en reseförsäkring.

Relaterat

Sök utbildning inom alla ämnesområden

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Studenter har blivit morsgrisar

Att börja plugga innebär ofta att man för första gången får klara sig utan mamma och pappa. Men i dag avstår en tredjedel av studenterna från att ta studielån. Det är betydligt fler än för tio år sedan. CSN:s teori är att fler unga bor kvar hemma eller får stöd av sina föräldrar. – Förklaringen måste vara att föräldrarna bidrar mer. I dag finns det en föräldrageneration som i högre grad än tidigar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

På gång: 2 500 nya studentbostäder

Stockholmspolitikerna lovar bättring på den akuta bostadssituationen för stans studenter. Planer finns för drygt 2 500 nya studentbostäder och ytterligare 1 900 ska byggas inom fyra år. Stockholm har 80 000 studie­-platser, är det här tillräckligt? – Det är jättesvårt att säga. Vi ligger hela tiden efter med planeringen. Egentligen behövs ännu mer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Hon bor på 8,8 kvadrat – så hittar du din studentbostad

Nu är det dags att börja leta studentbostad inför höstens terminstart. På många studentorter är läget dystert, med stor bostadsbrist. Madeleine lyckades byta upp sig  från källarrum till egen stuga på nio månader. Lund är en av de studentorter där bostadsläget är kritiskt varje höst. Man räknar med att det finns ett behov av 2 000 nya studentbostäder.  Madeleine Forsberg, 22, var en av d ...
Läs mer