13 okt 2021

Gymnasievalet – så går det till

Gymnasievalet närmar sig. Här är en kort guide över vad som ska göras när.

Börja söka

I slutet av januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till intagningssajten www.gyantagningen.se hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online.

Sista ansökningsdagen

Sista ansökningsdagen varierar beroende på vilken kommun du bor i. Kolla noga vad som gäller just dig.

Inträdesprov

I mars genomför flera av de estetiska och engelskspråkiga utbildningar sina inträdesprov. Kolla upp vilka datum som gäller för just din utbildning om du sökt någon med antagningsprov.

Preliminärt antagningsresultat

I slutet av april kan du se ditt preliminära antagningsresultat på www.gyantagningen.se. Från och med 27 april kan du göra ett omval om du vill det.

Slutgiltigt antagningsresultat

I början av juli visas de slutgiltiga antagningsresultaten på www.gyantagningen.se. Den 21 juli är sista dagen för att svara på antagningsresultatet och bekräfta vad du har valt att gå.

Gymnasiet börjar

I slutet av augusti börjar din gymnasieutbildning. Kolla upp exakt datum som gäller för utbildningen du kom in på, det varierar något runt om i Sverige.

Mer om gymnasievalet

Välj rätt program till gymnasiet

Test: VIlket gymnasieprogram passar dig?

Studievägledarens bästa tips inför gymnasievalet

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Näringslivet coachar nior

Gymnasievalet närmar sig för niondeklassarna och osäkerheten är stor.  Som ett alternativ till prao och traditionell studie- och yrkesvägledning tar allt fler skolor hjälp av näringslivet för att vidga elevernas perspektiv. Hjulstaskolan i Stockholm är en av de skolor som har satsat ordentligt på att synliggöra arbetslivet för sina elever.  Genom programmet MyDreamNow kommer klasscoacher ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Studera utomlands – gymnasium

Den som pluggar utomlands under gymnasietiden lär sig snabbt ett nytt språk och får erfarenheter för livet. Läs mer om gymnasiet utomlands här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-15

Försäljnings- och serviceprogrammet

Bor det en säljare i dig? Eller har du alltid drömt om att driva ett framgångsrikt företag? Allt detta och mycket mer kan du lära dig om på Försäljning-och serviceprogrammet! 

Läs mer