07 okt 2021

Gympa varje dag ger bättre betyg

Mer idrott på schemat ger eleverna högre betyg i grundskolan. Framförallt gynnas pojkar av idrottsundervisningen, enligt ett mångårigt forskningsprojekt i Malmö.

Över 200 barn vid två skolor i stadsdelen Bunkeflostrand följdes och jämfördes under hela sin grundskoletid.

En grupp elever fick schemlagd idrottsundervisning fem dagar i veckan samt extra motorisk träning. En kontrollgrupp hade vanlig idrottsundervining, två lektioner i veckan. 96 % av eleverna i den första gruppen klarade grundskolans mål och uppnådde behörighet för gymnasieskolan jämfört med 89 procent i kontrollgruppen.

– Det är statistiskt säkerställda skillnader, säger Ingegerd Ericsson, universitetslektor i idrottsvetenskap vid Malmö Högskola, som följde barnen i nio år.

Eleverna som jämfördes var lika gamla, gick i samma skola, hade samma undervisning, samt föräldrar med jämförbar utbildning, inkomst och intresse för fysisk aktivitet. Kontrollgruppens resultat stämmer dessutom väldigt väl överens med motsvarande siffror för hela landet, säger Ingegerd Ericsson.

Det är framförallt pojkarnas resultat som ligger bakom de stora skillnaderna. Pojkarna i den första gruppen fick dessutom högre betyg i svenska, engelska, matematik och idrott än pojkarna i kontrollgruppen.

Varför just pojkarna gynnades av en omfattande idrottsundervisning har inte undersökts, men Ingegerd Ericsson tror att en god motorik spelar en stor roll.

– De områden som är involverade när det gäller problemlösning, det är också de områden som aktiveras när man är fysiskt aktiv, säger Ingegerd Ericsson.

Relaterat

Träna dig till bättre studiero

Johannes Cleris/TT

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Betygsstress: nu sätts de nya betygen

I dagarna sätts de nya betygen för första gången. Och det råder osäkerhet  på skolorna, både bland elever och lärare. Vårboskolan i Burlöv läste  fel i betygsanvisningarna och gav alla elever samma betyg i årskurs 8. Alla fick E, det vill säga godkänt. Skolverket är missnöjt och på Vårboskolan medger ledningen att man tolkat anvisningarna fel..
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Pojkar missgynnas i betygssättning

Pojkar får ofta lägre betyg än vad de presterar på de nationella proven, flickor får högre, visar en ny granskning. Pojkar får ofta lägre betyg än vad de presterat på de nationella proven medan flickor i större utsträckning får högre, visar en granskning gjord av SVT Pejl. I svenska får till exempel 19,7 procent av flickorna högre betyg än de nationella proven medan 12,2 procent av pojkarna får hö ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-28

Kortare sommarlov för nior med dåliga betyg

Högstadieelever med dåliga betyg kan räkna med tre veckor kortare sommarlov. Både Socialdemokraterna och regeringen vill införa obligatorisk sommarskola för den gruppen elever. Av de omkring 100 000 ungdomar som i dagarna går ut grundskolan har över 12 000 inte betyg nog för att komma in på gymnasiet. Lagom till skolavslutningarna presenterade tre ledande Socialdemokrater partiets försl ...
Läs mer