19 apr 2016

Hallå där: Vet vi hur långt nuet är?

Forskningen har äntligen hittat svaret på en svårlöst gåta.

Jan Almäng, doktor i teoretisk filosofi vid Högskolan i Väst, har nyligen skrivit en artikel om tidsupplevelse där ”ett nu” definieras som två sekunder långt.

Hur sjutton menar du nu?

– Om du tänker dig att du lyssnar på en låt med ”do re mi” i början, kan du höra hela den sekvensen. Fortsätter låten i en minut till kan du inte höra hela låten samtidigt. Det är en kort sekvens som du kan höra i taget. Upplevelsen är alltid en två sekunder.

Du skriver att vi upplever nu när vi minns händelser. Hur kan det som hände i går vara nu?

– Det är inte ett nu i fysikalisk bemärkelse. Om vi upplevde något i går och återaktiverar minnet har det en sådan kvalitet att det känns som ett nu. Då är det som att du förflyttar dig bakåt i tiden.

Hur länge kan man leva i nuet?

– Hela livet skulle jag säga. Det är alltid i nuet vi upplever. Men vi har alltid ett förflutet och en framtid som vi måste förhålla oss till.

Caroline Wetterborg
Senast uppdaterad: 19 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-07-18

Så hittar du studievägledare

Behöver du hjälp av studievägledare för att hitta utbildning på komvux, högskola eller yrkeshögskola? Kanske vill du studera utomlands men vet inte var du ska vända dig. Vi hjälper dig. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2024-03-11

Studentekonomi

Som student gäller det att ta vara på alla möjligheter till extra klirr i kassan. Studiemedel, stipendier och rabatter, här är det du behöver veta! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-16

Polisstudentens tips inför antagningstesterna

Förbereder du dig för att bli polis? Polisutbildningen innehåller flera tester, fysiska som psykologiska, och det gäller att vara förberedd för att prestera på topp. Här delar en föredetta polisstudent med sig av sina bästa tips inför antagningstesterna på Polishögskolan.

Läs mer