18 okt 2021

Här bestämmer eleverna på skolan

Eleverna på Väsby nya gymnasium fick en lyxigare skolstart i ett splitter nytt hus: "Vi har stort inflytande"

– Vi har fått bestämma allt ifrån detaljer, som vilka stolar det ska vara, till hur lektionsmiljöerna i stort ska utformas. Eleverna på den här skolan har stort inflytande över det mesta, säger Matilda Lauridsen, 16, som ingår dels in elevkåren, dels i en särskild marknadsföringsgrupp som finns på skolan.

Charles Carlbring, 17, som även han ingår i marknadsföringsgruppen, instämmer.

– Vi har haft tät kontakt med både skolledning och arkitekter under tiden som huset växt fram. Och vi har märkt att vi fått igenom många av våra idéer.

När gamla Vilunda gymnasium skulle renoveras upptäcktes byggtekniska skador. Arkitektbyrån ”White” fick därför i uppdrag att rita ett nytt alternativ. De övertygade lokala politiker om att det var viktigt att ställa frågan även till eleverna: ”Vad är det som gör en skola attraktiv?”

– Arbetet tog avstamp i olika workshops som vi genomförde tillsammans med skolans personal och elever samt lokala politiker, säger Hans Forsmark arkitekt på White.

Skolans biträdande rektor Jens Grönlund är tydlig med att elevernas delaktighet är en avgörande del av skolans bärande idé.

– 30 procent av Sveriges gymnaiseskolor har korridorer som ingen använder, så vill inte vi ha det. Därför bjöd vi in ungdomarna att själva vara med och utforma skolans koncept, säger Jens Grönlund.

Läs mer om olika gymnasieskolor på vår systersajt gymnasium.se

Johan Kellman Larsson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Polischefen: Förbjud alla studentflak

Stora risker när berusade studenter åker på osäkra flak. "Hela grejen med studentflak borde förbjudas." Snart börjar perioden då Stockholms gator fylls av hundratals studentflak med glada och sjungande ungdomar på. Normalt sett får man inte färdas på flak eller släp, men om man uppfyller vissa krav är det ändå tillåtet vid till exempel skolavslutningar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Hon lär sig hur chefen tänker

Alexandra Jönerup går sista året på gymnasiet och är nyfiken på många yrken. Genom att ha en mentor i näringslivet lär hon sig mer om en bransch hon är intresserad av och får en inblick i hur det är att ha en ledande position. ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö erbjuder alla sina elever i årskurs 3 en mentor från näringslivet.  Mentorn är ofta en person i ledande ställning, som har jobbat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-16

Studievägledarens bästa tips inför gymnasievalet

Ingela Holmquist är studie- och yrkesvägledare på Östergårdsskolan i Halmstad. Här ger hon sina bästa tips till hur man ska tänka inför gymnasievalet!

Läs mer