08 okt 2021

Här får 8 av 10 jobb snabbt efter examen

Nyexaminerade som har läst till jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare får snabbt jobb efter examen. De får kvalificerade arbetsuppgifter och de får ofta en tillsvidareanställning. Det visar Juseks nya arbetsmarknadsundersökning.

– I ljuset av den samhällspolitiska diskussionen om den höga ungdomsarbetslösheten så är årets resultat extra glädjande. Den ekonomiska krisen i Europa har inte drabbat de nyexaminerade inom Juseks utbildningsgrupper. Åtminstone inte ännu, säger Sofia Larsen, ordförande i Jusek.

Undersökningen visar att 80 procent av de nyexaminerade har kvalificerat jobb inom 4-6 månader efter examen. 33 procent fick jobbet redan innan studierna avslutats. Det var även hela 88 procent som hade fått ett mycket eller ganska kvalificerat jobb efter examen.

– Det visar att en akademisk utbildning är en bra garant mot arbetslöshet, säger Sofia Larsen. 

Undersökningen visar att:

  • 95 procent av juristerna uppger att de har kvalificerade arbetsuppgifter.
  • 80 procent av systemvetarna är tillsvidareanställda.
  • 71 procent av ekonomerna, 45 procent av juristerna, 60 procent av personalvetarna och 56 procent av samhällsvetarna fick en tillsvidareanställning.

Hitta utbildningarna som leder till jobbet:

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Lista: Att tänka på inför sommarjobbet

Vilken lön är rimlig för en 16-åring? Hur länge får man arbeta på kvällarna? I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”. Om en dryg månad går hundratusentals svenska ungdomar ut till sina sommarjobb. I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”. Förra året ringde cirka 1 600 personer till rådgivarna. – Glädjande nog var ganska många arbetsgivare som frågade om lönenivåe ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Yrkena där man dricker mest

Mer än hälften av all krogpersonal dricker så pass mycket alkohol att det räknas som riskkonsumtion – och störst är problemen bland unga kvinnor. Men det är inte bara yrkesgrupper som jobbar med alkohol hela dagarna som ligger i farozonen. Bland kvinnor under 30 år som jobbar i krogbranschen har 82 procent alkoholvanor som ligger över nivån för riskkonsumtion.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-12

Udda sätt att tjäna pengar som student

Det finns många annorlunda sätt att tjäna pengar som student. Eric jobbar som statist och har haft många roliga uppdrag. Vi tipsar om udda studentjobb. 

Läs mer