18 mar 2016

Här presterar studenterna bäst

Kvinnor presterar bättre än män, programstudenter bättre än de som läser fristående kurser och distansstudenter presterar allra sämst. Bäst av alla studenter på att ta sina poäng är sjukgymnaststudenterna.

Prestationsgraden, det vill säga i vilken utsträckning en student tar sina högskolepoäng, har sjunkit i Sverige under flera år, men har det senaste året planat ut. Den senaste rapporten från Universitetskanslerämbetet visar att läsåret 2010/2011 tog helårsstudenterna 79 procent av de poäng de varit registrerade för inom fyra terminer. 

Det finns flera tydliga trender när det gäller prestationsgraden. En är att kvinnor har betydligt bättre prestationsgrad än män. En annan är att de studenter som läser fristående kurser ligger lägst i prestationsgrad och har dessutom sjunkit mest. Kombinationen fristående kurser och distans är sämst och deras prestationer fortsätter att sjunka, säger Magdalena Inkanen, utredare på Universitetskanslersämbetet.

Tydligt är att program som leder till en yrkesexamen har bäst resultat, och en av anledningarna tros vara att de leder till legitimationsyrken där man måste ha tagit sina poäng för att få ut sin legitimation och börja jobba. De studenter som presterar allra bäst är studenterna på sjukgymnastprogrammen.  Nathalie Carlsson, 21 läser första året på sjukgymnastprogrammet på Lunds universitet.

– Vi har valt ett framtida yrke där man ska hjälpa och pusha andra att nå sitt mål, det avspeglar sig i mentaliteten i studierna, vi hjälper varandra utan att känna rivalitet. Sedan är det svårt att komma in på utbildningen och man vill göra det bästa av tiden här, säger Nathalie Carlsson.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 18 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Högskolorna där studenter fuskar mest

Hundratals studenter vid landets högskolor blev avstängda förra året. Här ska du undvika att fuska – AllaStudier.se ger dig hela listan. Totalt 506 studenter stängdes av från undervisning vid landets större universitet och högskolor i fjol på grund av fusk, en uppgång med drygt 47 procent jämfört med året före. Flest avstängningar hade Linköpings universitet, kraftigaste ökningen stod Högskolan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-12-03

Handels bäst på att lösa case

Världens största casetävling har korat sin svenska finalist. Handelshögskolan i Göteborg vann en plats i finalen i Madrid i vår. Nokia 2010 : alla siffror pekar nedåt, man har precis tillsatt en ny VD och något drastiskt behöver göras, på många plan i företaget. Det är upp till dig och dina lagkamrater att lösa problemet på bästa sätt. Det var finalcaset som deltagarna i Sverigefinalen i KPMG case ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-07-09

Så skaffar du kompisar på campus

Det finns många utmaningar med att börja plugga. En av dem är att hitta personer till sitt nya crew, som helst ska bli vänner för livet. Skaffa kompisar-experten Alina Semiletova ger tips på hur du lyckas. 

Läs mer