18 okt 2021

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort.

Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö.

– Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.

Från och med i går är det eleverna som står för all mat till skolans 1 300 elever.

– Vi sköter det mesta själva så det känns stort, säger Patrik Hultman, som går yrkesintroduktionen på restaurang och livsmedelsprogrammet.

Avtalet med Malmö skolkök är uppsagt och köket har byggts om för att klara de nya förutsättningarna.

De vill utnyttja kompetensen som redan finns på skolan i stället för att köpa in mat. Till lunchen fanns nybakt bröd från skolans bageri och nötkorven till potatismoset kom från det egna charkuteriet.

Från Skolverkets sida är man positiv till egenhushåll på skolorna, så länge det inte går ut över de övriga studierna.

– Det kommer det inte att göra, allt är väl anpassat efter studieplanen, säger Barbro Willners, gymnasiechef i Malmö stad.

Per Eklund

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av tekniken i olika fordon, vill lära dig mer om konstruktion och service eller tycker att yrkeschaufför verkar ett skoj jobb, är fordons- och transportprogrammet helt klart din grej. Många skolor erbjuder dessutom körkort när du läser fordons- och transportprogrammet, vilket kan vara bra att veta. Fem inriktningar finns att välja bland: TransportChaufförer, se hit!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

De har tagit "CSI" in i klassrummet

De använder CSI-tekniker i sin undervisning på gymnasiet. Nu har Roger och Kara utsetts till världens tredje mest innovativa lärare. För att få sina gymnasieelever mer intresserade av naturvetenskapliga ämnen började Kara Barker-Åström och Roger Lister använda kriminalteknologi i undervisningen. Nu har de utsetts till världens tredje mest innovativa lärare bland 200 000 nominerade.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Drömjobben där du behövs

Makeup-artist, frisör och modedesigner…drömyrken för många unga…eller? Hantverksprogrammet som utbildar till dessa yrken, är det program på gymnasiet som har tappat mest i popularitet de senaste åren. Nu varnas för brist på kompetens i textil- och modeindustrin. Hantverksprogrammet har drabbats hårdast av yrkesprogrammen minskade popularitet och antalet elever minskade med 22 procent mellan 2011 o ...
Läs mer