08 okt 2021

Hästarna ledde Fanny rätt

Svårt att välja mellan högskoleförberedande och yrkesprogram på gymnasiet? Fanny följde sin passion och pluggar på yrkesprogram men skaffar också behörighet till högskolan.

När Fanny Lundqvist Österling,16, skulle välja till gymnasiet i våras stod hon inför ett dilemma. Skulle hon följa sitt starka hästintresse och välja ett yrkesprogram eller kratta för fortsatta högskolestudier och välja ett brett högskoleförberedande program?

Det var jättesvårt att välja mellan högskoleförberedande och yrkesprogram tyckte jag. Mina föräldrar är akademiker och ville att jag ska plugga vidare på högskolan. Samtidigt gillar jag hästar och ville gå en hästinriktning, berättar Fanny.

Valet föll till slut på det högskoleförberedande samhällsvetenskapsprogrammet, men ganska snart efter skolstart förstod Fanny att hon hade gjort fel val.

Det kändes som att fortsätta nian och jag kände att jag ville läsa något som jag tyckte var roligt för att orka fortsätta plugga, säger Fanny.

Idag läser hon Naturbruksprogrammet med inriktning häst på Djurgymnasiet i Stockholm. Stalltjänst och ridning står på schemat en heldag i veckan och även de teoretiska ämnena kopplas till det eleverna gör i hästvärlden.

Efter gymnasiet vill jag först jobba med hästar, det är min dröm. Sedan kan jag tänka mig att plugga vidare vid högskola, kanske till hippolog. Förmodligen skaffar jag mig behörighet till högskolan genom utökad studieplan på gymnasiet, säger Fanny.

Britt-Marie Rasque är studie- och yrkesvägledare på Gubbängsskolan och Rågsvedsskolan i Stockholm. Hon betonar betydelsen av att må bra på gymnasiet för att prestera bra och för många handlar det om att gå ett program som matchar ens intresse. Att många väljer bort yrkesprogrammen tror hon beror på att man felaktigt tror att det stänger dörren till högskolan.

– Det är viktigt att påpeka att man visst kan få behörighet till högskolan på yrkesprogram. Det handlar bara om att man ska göra ett aktivt beslut själv för att välja till de kurser som krävs, säger Britt-Marie.

Söka till högskolan efter ett yrkesprogram

    Som elev på ett yrkesprogram har du laglig rätt att få läsa ämnen som ger dig en grundläggande högskolebehörighet. De ämnen som måste ingå är svenska 2 + 3 och engelska 6.

    På hälften av yrkesprogrammen kan du läsa ämnen som ger dig grundläggande behörighet inom din normala studieplan, medan det på den andra hälften krävs en utökad studieplan med 100 p.

    Kurser för att få särskild behörighet erbjuds på vissa gymnasieskolor.

    Källa: Skolverket

      Skillnad mellan högskoleförberedande och yrkesprogram

        På ett yrkesprogram förbereds man i första hand för att börja jobba efter gymnasiet och programmet ska ge en skicklighet i yrket. På ett högskoleförberedande program förbereds man för vidarestudier, framförallt på högskolan.

        För att komma in på ett yrkesprogram krävs att eleven är godkänd i åtta ämnen, på ett högskoleförberedande program tolv ämnen.

        Källa: Skolverket

          Mer inför valet till gymnasiet

          Jobb eller plugg efter gymnasiet?

          Alla yrkesprogram och högskoleförberedande program

          IB-programmet

          Spetsutbildningar på gymnasiet

          Krav för att komma in på gymnasiet

          De nya gymnasiebetygen

          Johanna Boussard

          Senast uppdaterad: 08 okt 2021

          Du kanske också är intresserad av:

          Senast uppdaterad: 2019-04-16

          Utbildade lärare ska premieras

          Regeringen föreslår att bara legitimerade lärare ska få sätta betyg och ges fast anställning. Kritiken kommer från flera håll. Inom några år ska obehöriga lärare inte längre få sätta betyg på sina elever. I stället kommer någon av skolans legitimerade lärare att sätta betygen i samråd med den obehörige – och om det uppstår oenighet gäller den legitimerades åsikt.
          Läs mer
          Senast uppdaterad: 2021-10-08

          Pojkar missgynnas i betygssättning

          Pojkar får ofta lägre betyg än vad de presterar på de nationella proven, flickor får högre, visar en ny granskning. Pojkar får ofta lägre betyg än vad de presterat på de nationella proven medan flickor i större utsträckning får högre, visar en granskning gjord av SVT Pejl. I svenska får till exempel 19,7 procent av flickorna högre betyg än de nationella proven medan 12,2 procent av pojkarna får hö ...
          Läs mer
          Senast uppdaterad: 2021-10-11

          Här är politikernas skolbetyg

          Annie Lööf var bäst i klassen, Göran Hägglund och Jimmie Åkesson medelmåttor. Här är partiledarnas skolbetyg. Näringsminister Annie Lööf (C) gick ut gymnasiet samhällsvetenskapliga linje med MVG i alla ämnen, motsvarande 5,0 med de gamla sifferbetygen. Justitieminister Beatrice Ask (M) var uppenbarligen också ambitiös, med 4,9 från humanistisk linje.
          Läs mer