05 mar 2014

Höjd gräns för högskoleprov

Regeringen föreslår att gränsen för godkänt högskoleprov höjs till 0,5 poäng. Bakgrunden är att 123 sökande i fjol kom in på lärarutbildningen med 0,1 poäng, vilket i princip kan uppnås utan att ens läsa frågorna.

Den nya gränsen för godkänt ska gälla för alla högskoleutbildningar. Men problemen med låga intagningspoäng har främst gällt lärarhögskolorna, skriver Dagens Nyheter.

– Vi måste höja kraven på lärarutbildningen. Det har varit för låga krav. Ytterst handlar det om att lyfta kvaliteten på svensk skola i framtiden. Målet är att svensk skola ska bli bättre, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till tidningen.

Det blir begränsade följder av att sätta en lägstagräns, konstaterade Universitets- och högskolerådet (UHR) i sin analys i höstas. Om antalet antagna i provgruppen minskar ökar i stället antalet antagna i betygsgruppen. Och då sjunker meritvärdet/betygspoängen som krävs för att antas.

UHR räknade på en lägstagräns på 0,4 i provresultat i sin analys. I höstas var det knappt 2 000 som antogs med ett provresultat under denna gräns. Hade gränsen varit införd hade de flesta av dem, 1 300, kommit in på betygen eller andra meriter i stället. Men 600 personer skulle ha sorterats bort helt och hållet.

Björklund säger till DN att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att komma in på en lärarutbildning.

- Vi höjer kraven, men det betyder också att ett antal sökande inte längre platsar. Det är med nödvändighet effekten av förändringen.

Förslaget ska nu ut på remiss för att träda i kraft den 30 juni nästa år.

Hitta utbildningen

Sök bland Sveriges alla högskoleutbildningar

Stockholm TT
Senast uppdaterad: 05 mar 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

"Omogen" polisstudent stängs av

En student på polisskolan vid Linnéuniversitetet i Växjö har stängts av från sin utbildning eftersom han är omogen och har bristande omdöme, rapporterar SVT:s Smålandsnytt. Bland annat ska han ha ifrågasatt ett ingripande mot en fotbollshuligan, anmärkningsvärt eftersom han själv rör sig i huligankretsar. En annan gång ska han ha försökt hindra ett ingripande mot sin bror genom att presentera sig ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-10-06

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Lärare är ett brett arbetsfält. Du kan arbeta på förskola och universitet, med yrkesförberedande och akademiska utbildningar. Möjligheterna är många. Läraryrket lockar allt färre. Jämfört med i fjol har i år 14 procent färre sökt någon av landets lärarutbildningar. 2010 sökte uppemot 14 700 personer lärarutbildningen som förstahandsval. I år var antalet sökande 12 615, enligt SVT:s Aktue ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Skolorna där det fuskas mest

Totalt 790 studenter stängdes av eller varnades förra året, vilket är en ökning med fem procent jämfört med året innan. Högskoleverket har släppt sin årliga rapport om universitetens och högskolornas disciplinärenden. Noterbart är att nästan samtliga universitet och högskolor stängde av studenter i större utsträckning än gav dem varningar. Antalet studenter som årligen stängs av har nästan fördubb ...
Läs mer