23 sep 2015

Inventera din kompetens

Sluta fokusera enbart på betyg och utbildning ­ ­– inventera istället din kompetens.

Fackförbundet Unionen vill att alla medlemmar ska bli bättre på att marknadsföra sina kompetenser mot arbetsgivare och erbjuder därför individcoachning. 
– Det första du ska göra är att reflektera över vad du gjort, vad du kan och vad du vill fortsätta med, säger Monica Fagerström, coach på Unionen.

En platsannons innehåller ofta en rad krav på utbildningar och dessutom ha en viss arbetslivserfarenhet. Men det är inte alltid det som i slutändan avgör vem som får jobbet.  
– Om två personer går på en anställningsintervju där den ena har höga betyg men inte brinner för tjänsten och den andra inte har lika höga betyg men visar stort intresse för tjänsten – vem tror du får jobbet? I detta läge är det bättre att anställa den person som kanske saknar en kurs men som gärna vill vara i företaget än att anställa den som har gått kursen men inte brinner för jobbet. Företaget tjänar i längden på att investera i den som brinner för jobbet genom att kompetensutveckla personen och låta den gå kursen han eller hon saknar, säger Monica Fagerström. 

Innan du söker ett nytt jobb eller vill förändra något med ditt nuvarande arbete kan det vara bra att prata och bolla idéer med en neutral part. Då är Unionens coacher ett bra alternativ. Monica Fagerström är till exempel expert på att hjälpa människor inventera sina kompetenser. Hon brukar dela upp kompetensen i fem områden som finns i nästan alla organisationer; formell kompetens, social kompetens, generell kompetens, yrkesspecifik kompetens och kommunikativ kompetens.
– Det är inte meningen att du ska eller måste vara bra på alla utan det handlar om en kartläggning av vad du kan och vilka dina styrkor är, säger Monica Fagerström.

Kompetensutveckling kan förbättra dina chanser på arbetsmarknaden genom att du stärker dina kunskaper inom ett specifikt kompetensområde.
– Hittar man ett företag som man går igång på och vill jobba för tycker jag att man kan kontakta dem och säga: ”Jag vill vara hos er. Vad behöver jag utveckla för att bli mer attraktiv för er?” Säger de då att du behöver gå en projektledarkurs så är det bara att fixa det och höra av sig igen, säger Monica Fagerström.

Däremot så kan man inte läsa sig till alla kompetenser och alla tjänster kräver inte heller att du är bäst på alla områden.
– Jag tycker att du ska börja med dig själv och inventera dina kompetenser. Sedan kan du ruta in vilka kunskaper du har under varje kompetens och jämföra det med vilka kompetenser arbetsgivaren söker. Om du ska söka ett jobb kan du skriva en ansökan där du lyfter fram hur du använt olika sorters kompetenser för att klara uppgifter och vad resultatet blev, säger Monica Fagerström.

Fem olika kompetenser:

Formell kompetens
Det du har på papper. Betyg, utbildningar diplom och så vidare.

Social kompetens
Ditt beteende och din samspelsteknik. Det innebär inte att du är en copycat utan civilkurage och etik är en stor del av socialkompetens.

Generell kompetens
Förmåga att se helheter och hantera information. Den som ser till att allt funkar i det dolda. Ofta märks inte den här personens kompetens förrän den saknas. 

Yrkesspecifik kompetens
De specifika kompetenser som krävs i ditt yrke. Exempelvis så krävs samtalsmetodik för en coach. Att veta hur man ska lasta och lossa för en lastbilschaufför.

Kommunikativ kompetens
Du kan uttrycka dig i tal och skrift. Du känner till olika kulturers sätt att uttrycka sig.

Senast uppdaterad: 23 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Generation Y vill utvecklas

Många unga medarbetare drivs av utveckling och lekfullhet på jobbet och är inte särskilt lojala sin arbetsgivare. Att satsa på kompetensutveckling av personal blir allt viktigare, inte minst när den nya ”generation Y” blir dominerande på arbetsmarknaden.  Unga arbetstagare drivs av utveckling och lekfullhet på jobbet och är inte lojala sin arbetsgivare på samma sätt som tidigare generationer. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Ta ansvar för din kompetens

Du ansvarar i första hand för din egen kompetensutveckling.  Utvecklingssamtalet är bästa tillfället att ta upp det med din chef.  – Kompetensutveckling är viktigt både för att ta sig vidare i karriären och göra bra ifrån sig på den nuvarande tjänsten, säger Charlie Levin, kompetensutvecklingsexpert på Unionen.Alla är på pappret överens om att kompetensutveckling är viktigt och att alla ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Bli en effektiv nätverkare

70 procent av alla kvalificerade tjänster tillsätts efter rekommendation. Men hur skapar man ett bra nätverk och hittar nyckelpersonerna? Vi frågade Micael Hörberg, professionell nätverkare och föreläsare i ämnet. Undersökningar visar att hela 70 procent av alla kvalificerade tjänster tillsätts efter rekommendation. Micael Hörberg, professionell nätverkare och föreläsare i ämnet nätverkande säger ...
Läs mer