21 okt 2021

Karolinska – ett av världens bästa lärosäten

När världens bästa universitet rankas faller europeiska lärosäten i årets undersökning – men Sverige och Skandinavien utgör ett undantag. Fem svenska universitet finns på topp 200-listan.

Precis som tidigare år är det USA som dominerar när brittiska Times Higher Education rankar världens bästa universitet. Sju av lärosätena på årets topp 10-lista är amerikanska, med Kaliforniens tekniska institut kvar på första plats. På delad andraplats kommer amerikanska Harvard och brittiska Oxford.

Asiatiska universitet går starkt framåt i år, medan de europeiska generellt sett faller i den respekterade rankningen.

– Med oroväckande tecken på nedgång i Europa går Skandinaviens ledande universitet tvärtemot den trenden, säger Phil Baty på Times Higher Education Rankings i ett pressmeddelande.

Av de svenska lärosätena rankas Karolinska Institutet högst och klättrar från plats 42 till 36. Stockholms universitet och KTH finns också bland den som klättrar, medan Uppsala och Lunds universitet tappar i årets mätning.

– Sverige har fem universitet på topp 200-listan, Danmark tre, och Finland och Norge ett vardera. Skandinaviens starka system för att finansiera universiteten med offentliga medel har uppenbarligen varit bra för länderna i den globala konkurrensen, säger Phil Baty.

Universitetsrankningen görs utifrån 13 olika indikatorer som tillsammans ger en bred bild av lärosätena. Det som mäts är bland annat forskning, undervisning och internationalisering.

KI:s rektor: "Betyder ganska mycket för självkänslan"

Allra högst rankat av de skandinaviska universiteten är Karolinska Institutet, som dessutom klättrar från plats 42 till 36 i årets rankning.

– Trots att vi har en så pass fokuserad verksamhet och är ett ganska litet universitet kommer vi väldigt högt, så det är vi naturligtvis glada och stolta över. Det som driver våra resultat är en stark forskning och att vi har en hög internationaliseringsgrad, säger Anders Hamsten, rektor på Karolinska Institutet, KI.

– Men de allra viktigaste jämförelserna för oss är de som analyserar medicinska universitet, universitet med samma uppdrag som vi har. Då är vi verkligen ett av världens ledande medicinska universitet.

Vad betyder den här typen av rankningar för er?

– Det betyder ganska mycket för självkänslan. Vi vet att indikatorerna som mäts i de här rankningarna är relativt instabila och att man får räkna med naturliga svängningar. Men om man går upp hela sex platser får man ändå se det som en tydlig positiv indikation, säger Anders Hamsten.

Times Higher Education University Ranking

Topp 10 i världen
1. Kaliforniens tekniska universitet (1)
2. Harvard (4)
2. Oxford (2)
4. Stanford (2)
5. Massachusetts Teknologiska institut (5)
6. Princeton (6)
7. Cambridge (7)
8. Berkeley, Kaliforniens Universitet (9)
9. Chicagos universitet (10)
10. Imperial College London (8)

Svenska universitet och högskolor
36. Karolinska Institutet
103. Stockholms Universitet
111. Uppsala Universitet
117. KTH
123. Lunds Universitet
201. Göteborgs universitet
276. Chalmers
251. Sveriges Lantbruksuniversitet
301. Linköpings Universitet
301. Umeå Universitet

Källa: Times Higher Education University Ranking

Se hela rankningen

Josefin Svenberg

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg. − Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Fler vill plugga på högskolan

Fler än någonsin har sökt till högskolan inför höstterminen 2013. De största ökningarna står arbetsterapeut- och förskollärarprogrammen för. Universitetskanslersämbetet har sammanställt hur söksiffrorna ser ut till de större yrkesexamensprogrammen inför höstterminen 2013. Antalet sökande ökar med 7 procent jämfört med förra hösten, och ökar till nästan alla program.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Det här vill vi helst plugga

Helst vill vi bli jurister, ekonomer eller läkare, men utbildningarna som ökar mest i popularitet är utbildningar inom IT, och till lärare. Listan över de mest populära programmen har varit väldigt konstant de senaste åren, där traditionella och tydliga yrken lockar. Jurist-, socionom- psykolog- ekonom- och läkarprogrammet har flest sökanden på högskolan och på yrkeshögskolan lokförare, apote ...
Läs mer