08 okt 2021

Lysande utsikter – Fastighetsskötare

"Det känns bra att vara uppskattad"

Praktiken lockade Alex Soto Serrano när han bestämde sig för att söka en plats på YH-utbildningen inom fastighetsförvaltning. Med bara veckor kvar på utbildningen ser han redan stora jobbmöjligheter direkt efter examen.

Det finns gott om jobb inom fastighetsbranschen men ont om rätt kompetens. Därför är en utexaminerad fastighetsförvaltare attraktiv på arbetsmarknaden.

– Jag känner ingen stress över att inte få ett jobb efter examen, säger Alex Soto Serrano.

Kontakterna under de tre praktikperioderna som ingår i YH-utbildningen har visat sig vara värdefulla för Alex.

– Jag gjorde alla mina praktikperioder på HSB. På så sätt fick de möjlighet att lära känna mig och jag fick utvecklas som fastighetsförvaltare. Nu vill de att jag ska söka jobb hos dem – så det känns bra att vara uppskattad.

Utbildning inom fastighetsområdet var ett ganska givet val för Alex. Båda hans föräldrar jobbar inom fastighetsbranschen och han har i princip vuxit upp med vad det innebär. Däremot var valet av en YH-utbildning inte lika sjävklart.

– Jag kollade först utbildningar på universitet och högskola – men det fanns inga i Stockholm, och jag ville inte flytta. Via internet hittade jag information om att ykeshögskolor gav liknande utbildningar – även i Stockholm.

Alex går idag på YH-utbildningen på Newton kompetensutveckling och är säker på att han inte kommer att ångra sitt val.

– Det som skiljer mellan en YH-utbildning och högskoleutbildning är att man får djupare kunskaper inom det teoretiska på högskolan – men det matchar vi med praktik där vi lär oss betydligt mycket mer än vad man får lära sig i böcker. Så i det stora hela har jag nog likvärdig kompetens när jag är färdigexaminerad.

Snabbkoll: Fastighetsbranschen

Fastighetsbranschen har ett stort och brådskande rekyteringsbehov inom alla yrkesroller. Den snabba teknikutvecklingen ställer nya kompetenskrav samtidigt som branschen står inför mycket stora pensionsavgångar – karriärmöjligheterna är med andra ord stora.

Så når du dit:

Fastighetsinriktad akademisk utbildning finns på åtta lärosäten i Sverige. Genom högskole- eller universitetsstudier kan du utbilda dig till fastighetsingenjör eller fastighetsförvaltare. Fastighetsingenjör är en teknisk specialist som har huvudansvaret för att optimera fastighetens tekniska system. Fastighetsförvaltaren har det övergripande ansvaret för en eller flera fastigheter .I rollen ingår att utveckla, bevara och förädla fastigheten, samt att säkerställa att kunderna är nöjda.

Även på yrkeshögskolor kan du bli fastighetsingenjör och förvaltare. Idag erbjuds dessutom följande yrkesutbildningar. Fastighetsvärd: Säkerställer att hyresgästerna känner sig nöjda i sin arbets- och boendemiljö. Fastighetsvärden utför besiktningar vid in- och avflyttning. Fastighetsskötare: Ansvarar för yttre och inre skötsel. Fastighetstekniker: Är en specialist med ansvar för att drift, skötsel och underhåll av fastighetens tekniska system.

Mary Örnborg / Rickard Lindholm

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Hon vill inspirera andra unga tjejer

Hon har arbetat och studerat i Italien och Frankrike, talar fyra språk flytande och har redan landat drömjobbet. Nu kan Klaudyna Augler, 23, även lägga till titeln "Female of the Year" i sitt CV. – Det betyder otroligt mycket. Personligen så blir det ju en flygande start på min karriär, säger hon. I kväll mottar Kaludyna Augler, 23 det prestigefyllda stipendiet Female Economist of the Year i en of ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Hon tog korta vägen till jobbet

Forskning vid Stockholms universitet visar att drygt 60 procent av de invandrare som varit i Sverige i sex år och arbetar, är överutbildade för sitt arbete. ”Korta vägen” är projektet som ska förbättra den siffran. Maria Baeva deltog förra året och har idag ett kvalificerat jobb. Korta vägen är en upphandlad arbetsmarknadsutbildning mellan svenska universitet och högskolor och Arbetsförmedlingen d ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Här hoppar flest av

Trycket på högskoleplatser är högre än någonsin. Men nästan 30 procent hoppar av sin utbildning redan under första terminen vilket kostar lärosätet, samhället och studenten stora pengar. – Avhopp är problematiskt på många olika sätt. Lärosätet får inte sina pengar för utbildningsplatsen, samhället förlorar på att utbilda en individ som inte kommer jobba inom området och studenten förlorar private ...
Läs mer