11 apr 2016

Lär dig nytt – på nytt sätt i sommar

Sommaren är här med sol och lata dagar. För de flesta. Andra tar vara på sommaren för att lära sig något nytt. Det finns massor av spännande korta sommarkurser på folkhögskolor runt om i landet.

Få vet att det hålls hela 650 sommarkurser på 75 folkhögskolor runt om i Sverige i sommar. De allra flesta är 5- dagarskurser med inrikting mot friskvård, musik, konst och skrivande. Agneta Wallin, samordnare på Folkhögskolornas Informationstjänst berättar om vad som skiljer dessa kurser från andra.

Vad kan man förvänta sig av en sommarkurs på folkhögskola?

– Ett lite mer kreativt sätt att lära sig, att lära sig nytt på ett nytt sätt. Sedan är ju halva grejen att bo på skolan och få nära kontakt med sina kurskamrater och även folk från andra kurser. Man går också till ett dukat bord för ett rimligt pris, det är ofta väldigt bra mat ute på skolorna, säger Agneta Wallin, samordnare på Folkhögskolornas informationstjänst.

Har du några egna favoriter bland årets sommarkurser?

– Årets kurs var "Bygg din egen likkista", helt klart. Det känns lite provocerande att ha sin egna likkista i vardagsrummet. Jag tycker det är en fantastisk kurs som förenar handen och tanken och som kommer uppmana till att prata om livet.

Kan man fortfarande anmäla sig till sommarens kurser?

– Ansökningstiden har egentligen gått ut men det finns lediga platser på många kurser. Jag rekommenderar att man ringer direkt till skolorna och frågar om det finns plats. Då finns det goda chanser att komma med.


Hanna Dahlström och Annika Gustafsson redigerar film på kursen "Animation".Bildserie på dansande barnKvinnofolkhögskolan

Hanna pluggar animation med genusperspektiv

Hanna Dahlström, 24 år pluggar just nu "Animation" under fem dagar på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Hon tycker att det är kul att göra något kreativt på sommaren.

– Oavsett om man jobbar eller pluggar är det skönt att göra något annat på sommaren som är kreativt och inte så allvarligt. Kurserna på folkhögskolor har ofta intressanta vinklar och innehåll som inte finns på högskolan, säger Hanna.

Hanna och hennes kurskamrater skaffar sig grundkunskaper i hur man gör animerad film, de har testat med lerfigurer och slutresultatet har blivit en animerad film på tre minuter.

– Jag har hållt på en del med film tidigare och jag tror att jag kommer ha nytta av de här kunskaperna eftersom jag gärna fortsätter att hålla på med film på fritiden, säger Hanna.

Hur märker man av det "genusperspektiv" som alla Kvinnofolkhögskolans kurser ska ha?

– Eftersom det är en så kort kurs märks det inte så mycket förutom att vi bara är kvinnliga kursdeltagare och att vi pratar en del om genusperspektiv.

Sommarkurser på folkhögskolor

Samtliga sommarkurser på folkghögskola i sommar

Animationskursen på Kvinnofolkhögskolan

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 11 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Läraren som kan bli språkrör

Gustav Fridolin har jobbat som folkhögskollärare, journalist och författare. För AllaStudier.se berättar han att han är tacksam för att Anders Borg pluggat på Komvux. Gustav Fridolin hinner inte prata på vår avtalade tid. Jag får snällt vänta. Några minuter senare ringer han upp och ursäktar sig – han hade just träffat en av sina gamla studenter. 2006 lämnade Gustav Fridolin riksdagen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kontakter – vägen från studier till jobb

En utbildning är inte alltid en garanti för jobb. Ofta behöver du ett väl utvecklat kontaktnät. Rekryteringskonsulten ger sina bästa tips. Jonna blev trummis i rockbandet Glasvegas. Alla utbildningar leder inte direkt till jobb. Och i de branscher där du är eftertraktad kanske du vill få in en fot på just en viss arbetsplats. Oavsett om du läst idéhistoria, medicin, pedagogik eller systemutveckli ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer