08 okt 2021

Lätt att få jobb efter utländsk läkarutbildning

Oskar Kulander valde att plugga till läkare i Polen när gymnasiebetygen inte räckte för att komma in i Sverige. Nu är han hemma igen efter avslutad läkarutbildning. Han tycker att det har varit relativt lätt att få jobb i Sverige.

– Jag jobbar nu som underläkare på Oskarshamns sjukhus, det är min hemort. Efter det tänker jag söka AT och jag tror inte det kommer bli något problem att få det. De flesta jag känner till som har pluggat med mig i Polen har fått AT utan några problem, säger Oskar.

Linn Lindqvist på läkarförbundet menar att eftersom vi har läkarbrist i Sverige är det relativt enkelt att få jobb som läkare i Sverige, framförallt om man har en europeisk utbildning. Det finns nämligen ett EU-direktiv som säger att har man läkarutbildning från ett EU-land har man rätt att jobba som läkare överallt inom EU.

– Svenskar med utländsk läkarutbildning har ju så klart en klar fördel gentemot andra sökanden med utländsk läkarutbildning eftersom de kan svenska. Vi får heller inga signaler på att det skulle finnas några problem att få AT i Sverige för att du har en utländsk utbildning, säger Linn.

Vill du veta mer om läkarstudier utomlands?

Läkarutbildningar

Hitta din läkarutbildning

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-07-26

"Imorgon betyder inte imorgon här, utan någon gång...kanske"

Helena Johansson startade en svensk skola på ön Koh Lanta i Thailand för fyra år sen. Hon vågade göra det som andra drömmer om, att satsa. Idag, fyra år senare driver hon och hennes man en populär svensk skola, dit kön att få plats är lång. 2006 stod Helena med familj framför ett stort beslut. En möjlighet till en annan livsstil, ett liv någon annanstans.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2010-11-26

"Master of Degrees" – en superhjälte för alla överutbildade

Han är "superöverutbildad" till alla jobb han söker. Tillsammans med Unemployed Man kämpar han mot världens orättvisor. De nya seriehjältarna ger arbetslösa hopp. Skaparna Gan Golan och Erich Origen ligger bakom serien som bygger på deras egna erfarenheter på jobbmarknaden. Där finns skurkarna Outsourcerer, Loophole och The Free Marketeers som försämrar och eliminerar jobb.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Erasmus – mer än akademiska poäng

Erasmus är utbytesprogrammet som gör det möjligt för europeiska högskolestudenter att plugga i andra europeiska länder. Akademiska poäng i all ära, men för många är kanske den största behållningen alla intressanta människor man träffar.  En EU-parlamentariker har räknat ut att det finns en miljon ”Erasmusbebisar” ute i Europa. Det europeiska utbytesprogrammet ”Erasmus” har funnits i 25 år och ...
Läs mer