Lättare att bli läkare
08 okt 2021

Lättare att bli läkare – sök direkt efter gymnasiet

Nu kommer antagningsbeskeden, och med dem en överraskning: Du behöver inte ha maxpoäng för att bli läkare.

Hitta din utbildning:

Läkarutbildningar

I dagarna skickas antagningsbeskeden ut till dem som sökt utbildningar vid svenska lärosäten våren 2011. Sammanlagt har 176 982 personer blivit antagna, en ökning med tre procent jämfört med vårterminen 2010.

Enligt Verket för Högskoleservice, VHS, krävs nu inte längre maxpoäng för att komma in på ett läkarprogram för den som söker direkt på sina gymnasiebetyg.

Det är första gången på många år som det inte krävs maxpoäng för att komma in på läkarutbildningen. Det betyder också att det inte kommer att krävas lottning för att antas, vilket är bra, säger Tuula Kuosmanen, ansvarig för antagningsverksamheten på VHS.

Sökande med enbart gymnasiebetyg ingår nu i en egen antagningsgrupp till landets sju läkarprogram. De konkurrerar inte, som tidigare, med dem som kompletterat gymnasiebetygen. Ändringen är en följd av de nya tillträdesreglerna som infördes hösten 2010.

Högsta möjliga betyg krävs fortfarande för den som kompletterat betyg, har utländska betyg eller har läst en folkhögskoleutbildning. Läkarutbildningar ges vid universiteten i Linköping, Göteborg, Lund, Umeå, Uppsala, Örebro och på Karolinska Institutet.

Läs mer:

Läkare mot alla odds

Läkarstudier utomlands

Stefan påbörjade sina läkarstudier mitt i livet

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Erasmus – mer än akademiska poäng

Erasmus är utbytesprogrammet som gör det möjligt för europeiska högskolestudenter att plugga i andra europeiska länder. Akademiska poäng i all ära, men för många är kanske den största behållningen alla intressanta människor man träffar.  En EU-parlamentariker har räknat ut att det finns en miljon ”Erasmusbebisar” ute i Europa. Det europeiska utbytesprogrammet ”Erasmus” har funnits i 25 år och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Lunds universitet bäst på att locka masterstudenter

Fyra av de fem mest sökta masterutbildningarna i Sverige finns vid Lunds universitet. Det visar den senaste antagningsstatistiken från Universitets- och Högskolerådet. 970 personer sökte landets populäraste masterutbildning "International Marketing and Brand Management" vid Lunds universitet. Universitets- och högskolerådets statistik över ansökningar till master- och magisterutbildningar 2014, vi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-16

Toppstudenter vill bli konsulter

Bland Sveriges främsta ekonomi- och teknikstudenter är managementkonsultfirmorna de mest attraktiva arbetsgivarna. Även bland juridikstudenterna rankas konsult- och rådgivningsyrket högst, där landets stora affärsjuridiska advokatbyråer hamnar i toppen. Talangförsörjningsföretaget Nova genomför varje år en undersökning bland sina medlemmar i nätverket Nova 100, där Sveriges främsta studenter rango ...
Läs mer