18 okt 2021

Lättare att få plats på högskolan

Den här hösten har färre nya studenter börjat på universiteten och högskolorna. Störst var minskningen bland nybörjare på civilekonomprogrammen och socionomprogrammen, rapporterar Högskoleverket (HSV).

De senaste åren har fler och fler sökt sig till högskolan. Förra läsåret slogs rekord i antal studenter, men nu i höst vände trenden. Cirka 78 000 nya studenter började studera vilket är en minskning med två procent jämfört med förra höstterminen, enligt HSV.

På de flesta av de stora yrkesexamensprogrammen minskade antalet nybörjare. Civilekonom- och socionomprogrammen stod för den största minskningen, 13 procent i bägge fallen. Därefter följer juristprogrammet där antalet nybörjare minskade med fem procent. Sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen ökade däremot med tre respektive nio procent.

Till höstterminen 2010 minskade antalet något, men flera av de populära yrkesexamensprogrammen hade fortsatt högt sökandetryck. Psykologutbildningen hade den hårdaste konkurrensen om platserna, nästan nio förstahandssökande per antagen. Utbildningarna till läkare, veterinär och arkitekt hade också högt sökandetryck. Utbildningar med lågt sökandetryck var bland annat receptarie, biomedicinsk analytiker, optiker och sjukhusfysiker med färre än en förstahandssökande per antagen.

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Ökad efterfrågan på farmaceuter

Sedan avregleringen av apoteken har det kommit cirka 200 nya apotek. En ny utbildning ska täcka behoven. Här hittar du tips och länkar. År 2009 avreglerades apoteket, sedan dess har det tillkommit ungefär 200 nya apotek och 20 nya apoteks­aktörer i Sverige. – Avregleringen har inneburit ett uppsving på farmaceutarbetsmarknaden, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Mässan som tar dig framåt

Över 120 utställare finns på plats när mässan Kunskap & Framtid öppnar på Svenska Mässan på torsdag, för alla som är sugna på att utbilda sig. Nytt för i år är ett kreativt torg där man kan få bättre inblick i vad utbildningar inom konst, design, hantverk och mode kan leda till. Ingenjörsutbildning i Luleå, läkarprogram i Ungern eller pilotutbildning i Norge?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Vad innehåller en uppsats?

En uppsats är en akademisk text där ett problem eller frågeställning får ett svar. Oftast utgör uppsatsen avslutningen på ett program eller en kurs. Hur skriver man en uppsats? Vad ska den innehålla? Vad innebär de olika delarna? Vi hjälper dig förstå universitetsuppsatsens struktur! 

Läs mer