04 sep 2012

Låt misslyckandet bli ett steg framåt

Efter en tung motgång i karriären är det frestande att kasta in handduken och säga: ”Nej, det här är nog inget för mig.” Men vänta – du drar kanske förhastade slutsatser. 

De flesta har gjort insatser i karriären som gått snett, eller hamnar i situationer som har känts helt fel.

Har det hänt dig också? Kanske är du i detta just nu?

Då är det dags att upptäcka ett nytt sätt att betrakta dessa situationer.

– Se varje misslyckande som utgångspunkt för närmare analys, säger Britta Sjöström, författare till boken ”Våga misslyckas” och kommunikolog.

Hon berättar att hon själv gett sig in i många saker som inte alls blivit som hon hade tänkt sig:

* Hur hon kört rakt in i omöjliga karriärspår som gett 300 kronor för tre dagars jobb.

* Hur hon som vd för ett företag satt sina medarbetare framför sig själv och då gått in i väggen.

* Hur hon under en annan period startade upp en skola, ett medieföretag och hade ett annat jobb samtidigt som hon som tvåbarnsmamma engagerat sig i så många saker att hon inte har hunnit med sig själv.

Ju snabbare du gör en analys av dina misslyckanden enligt 3-stegsmodellen här intill, desto bättre.

– Numera stannar jag upp direkt när något inte är som jag har tänkt mig. Jag frågar mig själv: Vänta nu, jag ville köra till Malmö, men kör ju till Östersund i stället. Hur kommer detta sig? Säger Britta.



Tips på hur du drar nytta av ditt misslyckande

Stanna upp

När du upplever ett misslyckande, stanna upp och titta på situationen i sin helhet. Dra inga förhastade slutsatser utan ställ i stället några frågor: ”Vad är det jag vill uppnå?”,         ”I vilka avseenden är jag på rätt spår?”, ”Vilka aspekter av situationen gillar jag?”, ”Vad är/var faktiskt bra?”, ”Vad kan jag lära mig?”

Upptäck felande länken

Vad bidrog till att det blev fel? Ofta är 9 av 10 aspekter helt rätt, men den där tiondelen ställer till det. Vilken är den? Kanske är sammanhanget fel? Kanske är sammanhanget rätt men din roll något fel? Kanske behöver din egen förväntan ändras? Kanske behöver angreppssättet ändras? 

Justera

En justering av någon komponent i situationen kan göra stor skillnad. Så titta på alla delar som kan ha inverkan och fundera på vilken som ska ändras. Vilken del skulle göra störst skillnad om den justerades? Vilken förändring är lättast att göra? Prova dessa förändringar och se vad som händer.



Senast uppdaterad: 04 sep 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Skydda din idé - den kan vara en guldgruva

Har du en briljant idé som du vill tjäna pengar på? Tänk på att skydda din innovation för att få investerare med dig. Är du en av de innovativa svenskar som har kommit på något smart men fortfarande sitter framför datorn på ditt gamla jobb och drömmer om att tjäna storkovan på din idé? Sverige är innovativt. Storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö tillhör de ledande regionerna i Europa n ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nu ställer kunderna högre krav

Dagens kunder har blivit mer stressade och därmed mindre trevliga. Därför måste anställda inom serviceyrken vässa sitt bemötande. Enligt en ny europeisk undersökning är svensk butikspersonal bland de sämsta i Europa på att le och hälsa kunder välkomna. – Många av mina kursdeltagare berättar att dagens kund ofta är stressad, vilket ju gör oss mindre tålmodiga och trevliga, säger Eva Gyllensvaan, ut ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Retorikexperten: Lyssna noga

Fredrik Söderquist är studierektor i retorik och vet hur du kan optimera din kommunikation för att komma förbi och fram i karriären. En balans mellan att driva budskapet och vara lyhörd för lyssnarna. Det är vad som utmärker en god talare enligt Fredrik Söderquist. Han är i grunden språkkonsult, men slog in på retorikspåret då han ville få möjlighet att lyfta in språket i ett samhällsperspektiv oc ...
Läs mer