08 jul 2022

Masterexamen ger dig ett lyft

En master kan hjälpa dig att bli chef snabbt, höja din lön och ge en internationell karriär. Hitta din masterutbildning här! 

Hitta ditt masterprogram

Eric Jönsson, 25, pluggade Entreprenörsprogrammet vid Lunds universitet och tog sin masterexamen i somras. Under utbildningen startade han företaget Airohmail Greetings och tack vare det nätverk han hade skaffat sig under utbildningen sitter han nu i inkubatorn Venture Lab där han driver företaget vidare.

– Programmet har gett mig verktyg att utöva mitt entreprenörskap och hjälpt mig att få struktur i företagandet.

– Mastern är nog det bästa jag har läst eftersom det fanns en så direkt koppling mellan teorin och praktik, känslan var ”Aha, det var det där jag precis läste om”, berättar Eric.

Åke Heed, studie- och karriärvägledare på Lunds universitet, menar att det finns framförallt tre tydliga syften att skaffa sig en master. Om du siktar på att bli chef snabbt efter utbildningen eller om du planerar att forska är master ett bra val. Vill du jobba internationellt, så hjälper en masterexamen dig i konkurrensen.

– På den internationella arbetsmarknaden är mastern viktig att ha, till exempel om du vill jobba inom EU eller FN. Eftersom många masterprogram är på engelska så får språket sig en uppustning också, säger Åke.

Jens Nordquist, affärsområdesansvarig för rekrytering på Academic Work, tycker att det kan vara värt att lägga två extra år på en masterutbildning om man vill ha större utväxling av studierna under karriären.

 Internationellt, där masterprogram funnits längre, ser man att snittlönerna är högre än hos de akademiker utan en masterutbildning. En tyngre utbildning är alltid meriterande för en viss typ av yrken, med avancerade analytiska uppgifter och hög konkurrens om jobben.

Vad är en Master?

  • En masterutbildning är högskoleutbildning på avancerad nivå.
  • Masterexamen omfattar två års studier, d v s 120 högskolepoäng.
  • Många utbildningar ges på engelska och tar in studenter från andra länder.
  • Sista ansökningsdag för vissa masterutbildningar är 16 januari, andra 15 april.

Intervju från 2011

Källa: Skolverket.

Senast uppdaterad: 08 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Färre tror på forskare – fler siktar mot stjärnorna

Forskarna står i dag lägre i kurs hos svenskarna än för ett år sedan. Däremot ökar andelen som tror att astrologi är en vetenskap, enligt en enkät som föreningen Vetenskap & Allmänhet genomfört. Runt två av tre, 63 procent, har stort eller mycket stort förtroende för forskare vid universitet och högskolor, mot 75 procent i fjol, visar årets VA-barometer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Djurvård – mer än bara djur

Yrken där man jobbar med djur är poppis och söktrycket är hårt på landets utbildningar till djursjukskötare och veterinär. – Det är många som söker till de här utbildningarna, framförallt kvinnor som är intresserade av att jobba med vård kombinerat med djur, berättar Per Edenhamn, studie- och yrkesvägledare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Men att jobba med djurvård är så mycket mer än bar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Sexologi – plugga kärlek och sex

AllaStudier.se kollar utbudet på Sveriges högskolor om man vill plugga kärlek...och sex. Sexologi vid Malmö Högskola tillhör en av de mest populära kurserna.

Läs mer