07 okt 2021

Nians betyg visar din framtid

Dina betyg i nian spelar en roll för dina framtida val. De kan visa vart du ska bo och vem du kommer att välja som partner.

Unga med höga betyg i nian väljer i större utsträckning att flytta till storstäderna efter sin examen. Sofia Tano från Umeå universitet har studerat detta med hjälp av registerdata där hon har gjort en analys av ungas flyttmönster, från deras första flytt fram till de nått 30-årsåldern.

– Folk med högre betyg studerar vidare i en högre i en högre utsträckning. De är också mer mobila och lämnar sin region och flyttar till städer där universiteten finns, säger Sofia Tano.

Studien har också visat att betygen spelar in vid val av partner, en högutbildad person väljer ofta en högutbildad partner.

Mohamad Kassem, 23, Emma Klint, 21 och Fredrik Spansk, 20 är från olika delar i Sverige, men har alla valt att studera vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. De tror att niana betyg bara är en av många faktorer till ens val i livet.

– I nian är det första gången man får sina betyg svart på vitt och det kan ge ett självförtroende när man sedan fortsätter att plugga på gymnasiet, säger Emma Klint, ursprungligen från Norrköping.

Linnea Holgersson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här förbereds eleverna för FN

FN-certifierade gymnasieskolor ger eleverna en djupare inblick i FN:s arbete än andra skolor.Vi besökte Bladins gymnasium i Malmö. FN:s generalförsamling sammanträder om klimat och miljö. Sydafrikas delegat håller just ett anförande. Då kommer ett pressmeddelande om en plötslig livsmedelskris. Hur ska det lösas?  Vi är mitt i FN-veckan på Bladins gymnasium i Malmö och FN-delegaterna är i verk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Guide: Frisörutbildning

Är du kreativ, har formkänsla och är beredd att jobba hårt? Då kanske du skulle passa på en frisörutbildning. Vi tittar närmare på frisörutbildningar och frisöryrket, och får tips från Dejan Cekanovic som gör karriär som frisör på Europas modescener. Sökfunktion: Hitta din frisörutbildning Jobb & Lön: Statistik för frisöryrket De senaste åren har det utbildats många frisörer. För många.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

"Twication" är nya sättet att resa

Tre forskare har skrivit en bok om ett ovanligt fenomen som blir allt vanligare, också i Sverige. Länkar: Ovanliga studier.

Läs mer