19 okt 2021

Ny kontroll ger friskolor bakläxa

Skolinspektionen har skärpt kontrollen av friskolor och gör nu tillsyn innan skolstart. 3 av 26 granskade skolor måste rätta till brister för att få öppna i höst.

– 32 ivriga barn ska börja i vår skola och lärarna är supertaggade inför höststarten. Så det måste bara gå bra, säger Lina Walin, rektor för Näshulta friskola utanför Eskilstuna, en av de nya friskolor som har fått ett föreläggande om brister.

För att få behålla sitt godkännande måste skolan nu kunna visa att det finns behöriga lärare i alla ämnen och att elevhälsan lever upp till kraven – de punkter där Skolinspektionen sett brister.

Även nya Odenplansgymnasiet i Stockholm och Ängskolan i Kalmar fick bakläxa i den nya kontrollen. Där handlar det om för dåligt elevunderlag respektive brist på behöriga lärare och att behovet av lokaler och läroverktyg inte är uppfyllt för alla ämnen.

– Skälet till att vi valt att lägga in en tillsyn innan skolan ens har startat är att det har varit många som har startat med väldigt dåliga förutsättningar, säger Ana-Maria Koci, projektledare på Skolinspektionen.

Förra året uppmärksammades till exempel Fredens skola i Göteborg som fick stänga efter bara några veckor. Nu, i den nya så kallade etableringskontrollen, måste friskolorna i god tid kunna visa att de verkligen har allt på plats för att kunna leva upp till skollagen.

Men någon fullständig garanti kan en förhandskontroll inte ge, menar Koci.

– Det som återstår att granska är ju kvaliteten. Nu har det gällt det praktiska, säger hon.

På Näshulta friskola välkomnar rektor Lina Walin en hårdare granskning av nya friskolor. Även om hon samtidigt upplever att det i praktiken är svårt för en liten skola leva upp till alla krav, till exempel om behöriga lärare.

– Någonstans känns det som att man kanske ska kolla rimligheten i vissa regler som man inför, säger hon.

Relaterat

Välj rätt program till gymnasiet

Jobb eller plugg efter gymnasiet?

TT

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga gymnasiet – på IKEA

Service College i Malmö lyckas med det alla gymnasieprogram borde göra, kombinera skolplugg med verklighet. Andreas och Albin pluggar vissa av sina gymnasiekurser på IKEA. Bland fluffiga sängar, tandborstupphängningar och matthögar hittar vi dem till slut. En tydlig ”Ny på jobbet”-bricka sitter på bröstet och ingen anar att de egentligen har lektionstid nu.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Pojkar missgynnas i betygssättning

Pojkar får ofta lägre betyg än vad de presterar på de nationella proven, flickor får högre, visar en ny granskning. Pojkar får ofta lägre betyg än vad de presterat på de nationella proven medan flickor i större utsträckning får högre, visar en granskning gjord av SVT Pejl. I svenska får till exempel 19,7 procent av flickorna högre betyg än de nationella proven medan 12,2 procent av pojkarna får hö ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-28

Kortare sommarlov för nior med dåliga betyg

Högstadieelever med dåliga betyg kan räkna med tre veckor kortare sommarlov. Både Socialdemokraterna och regeringen vill införa obligatorisk sommarskola för den gruppen elever. Av de omkring 100 000 ungdomar som i dagarna går ut grundskolan har över 12 000 inte betyg nog för att komma in på gymnasiet. Lagom till skolavslutningarna presenterade tre ledande Socialdemokrater partiets försl ...
Läs mer