07 okt 2021

Plugga ekonomi och jobba i maktens korridorer

Jenny Didong pluggade till civilekonom vid Uppsala universitet. I dag jobbar hon på finansdepartementet i Stockholm.

Tips: Utbildningar inom ekonomi

Ekonomiprogrammet på gymnasiet

Nationalekonomi

– Det är oftast spännande och omväxlande att jobba som ekonom. Regeringskansliet är en utmanande arbetsplats på många sätt, som medarbetare får du i regel stort ansvar. Samtidigt ställer politikerna höga krav på flexibilitet och snabbhet. Det gillar jag.

Under tiden i Uppsala studerade Jenny bland annat ekonomisk historia och ryska. Dessutom reste hon på ett Erasmus-utbyte till Frankrike. Efter studierna jobbade hon på Posten och därefter med investor relations på OM, som idag heter OMX. På sitt nuvarande jobb har hon arbetat sedan 2006.

– Jag jobbar på enheten som förvaltar de statligt ägda företagen. Vi har drygt 50 företag i portföljen. Vi förvaltar även statens aktieinnehav i SAS, Nordea och Telia, säger Jenny.

Är jobbet som du föreställde dig när du pluggade?

– Jag hade inte alls tänkt mig att jobba på regeringskansliet. Det är en spännande arbetsplats. En ekonom måste vara duktig på att jobba med många olika saker. Jag jobbar till exempel med hållbarhetsfrågor, som ligger lite utanför min utbildning.

Jennys tips om du vill bli ekonom

  1. Var nyfiken på olika områden.
  2. Var inte rädd för att fråga olika yrkesverksamma personer om råd.
  3. Utnyttja utbildningen till att upptäcka olika områden. Det finns annat än bara redovisning eller marknadsföring.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Serietecknaren Sara Granér:"Fan på rätt ställe kan betyda mycket"

Tidigare i år släppte hon sitt andra seriealbum. Nu tar hon examen som översättare. Sara Granér arbetar ständigt med språket. Tre dagar innan valet till Sveriges riksdag är torget öde när Socialdemokraternas talare griper mikrofonen. Ingen verkar ta notis om vad hon säger: ”…och om tre dagar ska de rödgröna vinna valet”. Längst fram vrålar en ensam tjej ”JA!” och höjer näven i luften.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Modedesigner – inspireras av världen

Glamour, resor och vackra människor är en del av yrket. Men också press att vara kreativ och tuff konkurrens. Att jobba som modedesigner kräver sin man – eller kvinna. Så får du jobbet Pia Mouwitz är utbildningsledare på Textilhögskolan i Borås och har mångårig erfarenhet från branschen. – Det här är ett yrke där det är ett högt tempo och händer mycket.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-28

Vård – jobba för livet

Undersköterskor och sjuksköterskor är livsnerven i vård-Sverige. Det är mångfacetterade yrken med massor av olika jobbmöjligheter. Gemensamt för alla är lusten att jobba för livet, med människor. Här kan du läsa om hur du kan bli en del av vården!

Läs mer