07 okt 2021

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om.

Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska.

– Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48. Då får jag nästan 20 år i yrket, vilket inte är så pjåkigt, säger hon och skrattar.

Anna Helmerson är inte ensam. Enligt statistik från Verket för högskoleservice (VHS) är utbildningar till lärare, studievägledare och sjuksköterska de populäraste valen bland personer äldre än 35 år som väljer att byta karriär.

– Det stora flertalet studenter äldre än 35 år hittar vi bland påbyggnads- och distansutbildningar, vilket ju inte är så konstigt. Det kan handla om olika typer av specialiseringar och mastersutbildningar. Men bland dem som påbörjar en helt ny utbildning är sjuksköterska och lärare de vanligaste valen, säger Ellen Almgren, utredare på Högskoleverket.

TT

Läs mer:

Plugga mitt i livet – så funkar det

Så lyckas du på distans

Utbildning för dig som jobbar

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-04-14

Sista tipsen inför högskoleanmälan

15 april klockan 24.00 stängs anmälan till högskolan. Och det är många som ännu inte är klara med sin ansökan. Här kommer några sista minuten-tips. Eva Hemberg, studie- och yrkesvägledare på Malmö Borgarskola medger att det är bråda dagar för studie- och yrkesvägledare just nu, dagarna innan anmälan till högskolan ska vara inne. – Det är roligt men jag skulle önska att lite fler vore ute i bättre ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-16

Polisstudentens tips inför antagningstesterna

Förbereder du dig för att bli polis? Polisutbildningen innehåller flera tester, fysiska som psykologiska, och det gäller att vara förberedd för att prestera på topp. Här delar en föredetta polisstudent med sig av sina bästa tips inför antagningstesterna på Polishögskolan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-18

Komvux på distans – så funkar det!

Är du sugen på att läsa upp dina betyg, men har av någon anledning inte möjlighet att göra det på plats? I dag går de allra flesta komvuxutbildningarna att läsa på distans! 

Läs mer