Dykare svetsar under vatten
07 okt 2021

Plugga till dykare – jobba med svetsning

Vill du jobba med problemlösning? Gillar du att borra, svetsa, gjuta och armera betong? En anläggningsdykare gör allt som alla andra gör på ett bygge. Under vatten.

Vad gör en anläggningsdykare?

– En anläggningsdykare gör allt som andra gör på land på ett bygge, fast under vatten. Det är att borra, svetsa, gjuta betong, armering… Det är allt. En tusenkonstnär kan man säga.

Mikael Somp pluggar andra året på KY-utbildningen till anläggningsdykare i Göteborg. Han kommer att bli klar i juni 2011 (KY-utbildningar är YH-utbildningar sedan 2013). Tidigare jobbade han som kock i Stockholm, i Trosa och i Australien.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Den ser bra ut. Förra året var det lite segt men nu ser det ljusare ut. Det är rörledningar och kajer… I Sverige blir vi anställda av dykföretag, annars kan man bli anställd på projektanställning. Och sen finns ju jobb utomlands också.

Möter du några fördomar?

– Fördomarna från förr i tiden var att dykaren var en oärlig person som sa att jobbet var klart när det inte var det. Men det är borta nu. Nu har vi ju kameror så man kan se.

Varför blir man anläggningsdykare?

– Utmaningen. Ingen dag är den andra lik och man får hålla på med problemlösning. Ett jobb som normalt sett tar en timme på land kan ta två dagar under vatten. Det är ett häftigt jobb som är varierande. Varje dag är en utmaning.

Mikael tipsar: Så får du mitt jobb

  • Du måste ha ett brinnande intresse!
  • Du bör ha hantverkar- eller byggbakgrund.
  • Du bör gärna ha en svetsarutbildning sedan innan.
  • I Göteborg finns en KY-utbildning, men den är svår att komma in på.
  • I Norge finns utbildningar där du bara blir dykare. Då måste du dock komplettera.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

KY

Med 1/3 av utbildningtiden som praktik har KY-utbildningarna gjort succé på arbetsmarknaden. 80 % av studenterna får jobb direkt. KY-utbildning försvinner - ersätts av YH-utbildning Den sista december 2013 upphörde kvalificerad yrkesutbildning (KY) som utbildningsform och ersattes av yrkeshögskoleutbildning (YH). Hitta yrkesutbildningar här. För den som har gått en KY-utbildning innebär det att de ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-12

Plugga till hotellerist – starta hotell i Norge

Vill du kunna planera en konferens, rekommendera viner, boka in nya gäster och ständigt ge världens bästa service? En hotellerist har koll på hela hotellet. Vad gör en hotellerist? - Att vara hotellerist innebär att du har koll på alla hotellets avdelningar. För att vara en bra chef måste du ha förståelse för allt, du måste kanske inte kunna göra allt i köket och så, men du ska kunna hjälpa till.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Det här vill vi helst plugga

Helst vill vi bli jurister, ekonomer eller läkare, men utbildningarna som ökar mest i popularitet är utbildningar inom IT, och till lärare. Listan över de mest populära programmen har varit väldigt konstant de senaste åren, där traditionella och tydliga yrken lockar. Jurist-, socionom- psykolog- ekonom- och läkarprogrammet har flest sökanden på högskolan och på yrkeshögskolan lokförare, apote ...
Läs mer