14 okt 2021

Sajten som ger ungdomar jobb

Rut-avdraget har fått servicebranschen att blomstra, inte minst på nätet. Genom Ungdomspool.se kan ungdomar tjäna sig en extra hacka – och samtidigt välja själva hyr mycket, när och vilken typ av uppdrag de vill utföra.

Ungdomspool.se heter sajten som förmedlar jobb mellan ungdomar och kunder som vill ha hjälp med barnpassning, städning, fönsterputsning och annat som ligger inom ramen för hushållsnära tjänster.

Bakom initiativet finns den Valdemarsvik-baserade entreprenören Henrik Lindgren, 36, som startade sajten i juni via sitt bolag Jobba Vitt. Han är också politiskt engagerad på sin hemort.

– Som fritidspolitiker har jag sett att ungdomsarbetslösheten är ett stort problem. Jag ser det här som ett sätt ge ungdomar en fot in i arbetslivet.

Ronja Karlsson, 18, är en av ungdomarna som registrerat sig på sajten. Hon putsar fönster och städar för 100 kronor i timmen – samma summa som hon sedan kan stoppa i egen ficka. Henrik Lindgren fördelar sedan RUT-avdraget på försäkring, pensionssparande och andra sociala avgifter.

Hon började med extrajobb åt vänner och grannar, men har genom ungdomspool knutit till sig fyra kunder som hon jobbar för regelbundet, sammanlagt några dagar i veckan. Det blir 1500 till 2000 kronor i månaden. Hon planerar att arbeta tills hon gått ut gymnasiet. Då hägrar resor utomlands. Men först ska hon ta körkort.

– Jag lägger undan pengarna jag tjänar på städningen till en intensivkurs.

Planerar du att läsa vidare?

Sök utbildningar i Sverige och utomlands

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga gymnasiet – på IKEA

Service College i Malmö lyckas med det alla gymnasieprogram borde göra, kombinera skolplugg med verklighet. Andreas och Albin pluggar vissa av sina gymnasiekurser på IKEA. Bland fluffiga sängar, tandborstupphängningar och matthögar hittar vi dem till slut. En tydlig ”Ny på jobbet”-bricka sitter på bröstet och ingen anar att de egentligen har lektionstid nu.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här får unga chansen att göra film

Årets filmläger är igång i Ystad. Under en vecka ska ungdomar mötas för att lära sig om och diskutera filmkonsten. – För många blir det säkerligen ett startskott, säger Cecilia Falk på Film i Skåne. Projektet Kulturkampen genomförs för andra året i rad, och arrangeras av Film i Skåne och ABF. Tobias Lohse är verksamhetsutvecklare på ABF, och talar om folkbildning. – Genom film kan vi nå fram ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så tycker niorna om skolplikt i gymnasiet

Gör gymnasiet obligatoriskt för att minska ungdomsarbetslösheten. S-förslaget som presenterades i går skulle innebära skolplikt upp till 18 år. Gymnasieutbildning är en förutsättning för att unga ska få jobb, det menar Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partiets utbildningspolitiska talesman Ibrahim Baylan som ska lägga fram förslaget på partiets kongress i april.
Läs mer