07 okt 2021

"Se till att du inte blir kidnappad"

Sedan 1995 har Karin Fischer Liddle arbetat som fältarbetare, först i Tjetjenien, i dag i Somalia. Redan när hon pluggade till sjuksköterska kände Karin att hon ville ut i världen och ”göra något”.

– Min dotter, som då var tio år, förstod inte riktigt och hon var länge väldigt arg på mig för att jag var borta så länge. I dag är hon stolt över mig och är själv intresserad av att jobba inom den humanitära världen.

Sedan ett par år tillbaka är Karin verksam i Somalia. Tidigt på morgonen vaknar hon av böneutropares stämma. Efter en tidig tur runt kliniken väntar morgonmöten och genomgångar av säkerhetsläget i landet. Kanske siktar hon även in sig på ett eller annat samtal med byledare, borgmästare och ledare för politiska grupper.

– Vi (Läkare Utan Gränser) är väldigt noga med att betona vår neutralitet. Organisationen är där endast för att hjälpa människor som är i behov av medicinsk vård och vi ber dem därför att respektera våra kliniker.

– Förr i tiden räckte det med att lysa upp vår flagga med en ficklampa för att identifiera oss själva när vi körde genom oroliga områden på natten. Det fungerar inte längre. Nu måste man vara enormt restriktiv med var, när och hur man åker.

Karin har dock aldrig ångrat sitt yrkesval, trots att hon är gift och har två barn.

– Vi pratar mycket om det hemma och jag har alltid varit öppen mot mina barn och min man om hur situationen är dit jag ska åka. Min tioåriga son säger ibland: ”mamma, se till att du inte blir kidnappad bara”. Jag hoppas kunna fortsätta med det här jobbet tills jag blir pensionär.

Vill du bli sjuksköterska eller läkare?

Till sjuksköterska kan du läsa på många högskolor och universitet. Läkarstudier är det inte lika många lärosäten som erbjuder, men de finns bland annat i Lund, Göteborg, Umeå och Uppsala.

Medellön: Sjuksköterska – 23 937 kr / Läkare – 47 356 kr

Henrik Lenngren / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Guide: Miljö är det nya svarta

Framtiden finns i miljön: Här hittar du jobb och karriärmöjligheter. Adelina pluggar miljövetarprogram. Tips och länkar: Så gör du världen bättre. Efter Al Gores film An Inconvenient Truth om miljöförstöringens effekter har miljöfrågorna blivit 2000-talets stora samtalsämne. Miljöutbildningar har dykt upp på allt fler lärosäten. Arbetsmarknaden efterfrågar kunskaper inom miljö.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Lyckas på högskolan – trots dyslexi

Dyslexi behöver inte hindra dig att plugga på högskola. En undersökning som Malmö högskola gjort visar att studenter med dyslexi presterar bättre på högskolan än studenter utan.   Studier på högskola kan för en dyslektiker te sig som en omöjlighet med den stora mängd text som ska plöjas igenom och skrivuppgifter som ska lämnas in. Men statistiken visar att antalet studenter med dyslexi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Så väljer du rätt teknik

Funderar du på en teknisk utbildning men har svårt att bestämma vilket av de hundratals programmen du ska välja? Här kommer lite hjälp på traven hur du ska tänka för att välja rätt. Knappar man in civilingenjör på antagning.se får man upp förslag på närmare 200 olika sökbara program. Söker man på högskoleingenjör blir träffen minst lika stor. Valmöjligheten med så många olika inriktningar kan skap ...
Läs mer