21 okt 2021

Spetsutbildningar på gymnasiet

Spetsutbildning är för dig som vill fördjupa dig inom ett speciellt ämne. Och som vill kunna plugga på högskolan redan på gymnasiet.

Vad är spetsutbildningar?

Spetsutbildningar är gymnasieprogram som:

1. Innehåller gymnasiekurser med särskild fördjupning och breddning inom ett speciellt ämne. Ämnen som erbjuds:

  • matematik
  • naturvetenskap
  • samhällsvetenskap
  • humaniora
  • estetisk

2. Gör det möjligt för en elev att vid sidan av sina gymnasiestudier läsa kurser vid ett universitet eller högskola.

Vilka spetsutbildningar finns?

För närvarande finns 20 spetsutbildningar på försök på gymnasiet i Sverige. Det finns också ett antal estetiska spetsutbildningar som är riksrekryterande utbildning inom det estetiska programmet.

Vad krävs för att komma in?

Du söker till spetsprogrammen på samma sätt som du söker till vanliga gymnasieprogram. Antagningsprocessen varierar från skola till skola. Det kan vara prov, intervjuer och personliga brev.

Testas fram till 2014

Spetsutbildningar är ett försök som pågår mellan 1 juli 2009 och 30 juni 2014. Försöksverksamheten ska följas upp och utvärderas innan den eventuellt görs permanent. 10 utbildningar inom matematik eller naturvetenskap och 10 utbildningar inom samhällsvetenskap eller humaniora geografiskt spridda över landet ingår i försöket. Syftet med försöksverksamheten med riksrekryterande spetsutbildningar är att ge elever möjlighet att i ökad studietakt fördjupa och bredda sina kunskaper i det ämne de har särskilt intresse för och kunskaper i.

Uppdatering: Skolverket har förlängt försöket med spetsutbildningar till 2022, och utökat försöksmängden till 26 utbildningar i Sverige. Läs mer på Skolverkets webbsida.

Källa: Skolverket.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-02-15

Skolverket i ny rapport: Svenska elever blir allt sämre

Under de senaste 20 åren har svenska grundskoleelever blivit allt sämre, visar en rapport från Skolverket. Främst har eleverna hamnat efter när det gäller kunskaper i matematik och i andra naturvetenskapliga ämnen. I rapporten går det att läsa att svenska elevers resultat i internationella utbildningsstudier som PISA och PIRLS försämrats markant under de senaste 20 åren – både i jämförelse med and ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Studera utomlands – gymnasium

Den som pluggar utomlands under gymnasietiden lär sig snabbt ett nytt språk och får erfarenheter för livet. Läs mer om gymnasiet utomlands här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna. 

Läs mer