11 okt 2021

Stockholms universitet populärast

Totalt färre antagna våren 2013 än året tidigare. Stockholms universitet populärast och Luleå tekniska universitet ökar mest. Det är resultatet när VHS presenterade den senaste antagningsstatistiken till högskolan.

Antagningsbeskeden för urval 1 vårterminen 2013 har nu skickats ut till de sökande. Totalt har 172 742 personer antagits till en utbildning i vår. Det är en minskning med drygt en procent jämfört med förra årets notering.

Universiteten och högskolorna drar främst in på kurserna, där antalet antagna minskas med 2 521 personer (- 2 procent).

Det universitet som drar ned mest på sin antagning är Blekinge tekniska högskola, som drar ned hela 67 procent, en minskning med 1 743 personer.

Det populäraste universitetet att söka till är Stockholms universitet, som också har Sveriges populäraste kurs, Företagsekonomi 1. Det universitet som ökar sin antagning mest är Luleå tekniska universitet, med 22 procent och 1391 personer i ökning.

Hitta och sök högskoleutbildning

Hitta samtliga högskoleprogram och kurser i vår sökfunktion

Studiefakta: Högskola
Allt du behöver veta om hur högskolestudier fungerar. Poäng, nivåer, antagning osv

Ansökan till högskola

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högskolestudier populärt bland tjejer

Bland kvinnliga sistaårs-elever i gymnasiet vill 65 procent läsa vidare, mot 55 procent bland männen. Det visar en enkät som SCB genomfört. Störst skillnad är det i regionen Sydsverige. Där planerar över 70 procent av tjejerna att läsa vidare, mot cirka 45 procent av killarna. – Generellt sett är det svårare att komma fram i arbetslivet som kvinna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

"Sverige kommer gå miste om talanger"

Från och med hösten 2011 ska utländska studenter tvingas betala för sina studier i Sverige, har regeringen beslutat.  Nu riktar Sveriges förenade studentkårer skarp kritik mot regeringen. – Vi kommer förlora att uppemot 90 procent av alla utländska studenter och gå miste om en massa talanger, säger vice ordförande Robin Moberg. Sveriges förenade studentkår är skarpt kritiska till regeringens p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Guide: Välj rätt till högskolan

Att välja högskoleutbildning är ett val som påverkar resten av ditt liv.  Vi underlättar ditt tänk inför valet och hjälper dig ta rätt beslut.

Läs mer