07 okt 2021

Studentlyor dyrare än vanliga ettor

Metros jämförelse: Studentettor i Lund är dyrare än allmännyttans. Vi frågar studenter: Vad betalar du i hyra och tycker du det är rimligt?

Enrumslägenheterna för studenter är dyrare än allmännyttans vanliga ettor – och skillnaderna ökar. Det visar Metros jämförelse mellan hyresnivåerna hos studentbostadsbolaget AF Bostäder och Lunds kommunala fastighetsbolag LKF.

– Att hyrorna är högre hos oss beror på att vi omsätter nästan 3 000 kontrakt om året. Det gör att det blir en helt annan förslitning hos oss och dessutom får vi en administration som är mycket mer omfattande, säger Bengt Persson, chef för strategisk fastighetsutveckling, AF Bostäder.

Kampen om förstahandskontrakten är stenhård så här vid terminsstart. De totalt 8 300 studentlägenheterna hos AF Bostäder räcker bara till en mindre del av stadens alla studenter, och många söker därför lya även på den vanliga bostadsmarknaden. Att de vanliga ettorna i Lund ofta är billigare än studentlägenheterna beror även på skillnaden i storlek, enligt Bengt Persson.

– Våra ettor är i regel mindre, så räknat per kvadratmeter blir hyran ganska hög hos oss. Kök och bad är det som kostar mest, och det finns ju oavsett hur stora eller små bostäderna är, säger han.

Sedan 2006 har hyresnivån hos AF Bostäders ettor stigit med 18 procent, medan siffran hos LKF är 15 procent.

– Vi följer inflationen, men försöker hålla nere kostnaden. De flesta som bor hos oss klarar hyran utan att behöva jobba extra, säger Rolf Svensson, vd för AF Bostäder.

Studentfrågan: Vad betalar du i hyra? Tycker du att den är rimlig?

Anna Fagot, 21, studerar statsvetenskap i Lund.

– 3 760 kr.

– Ja, jag jämför med Frankrike där jag kommer ifrån. Det är svårare att få studentbostad där.

Alexander Andersson, 21, studerar statsvetenskap i Lund.

– 2 500 kr.

– Lägenheter är bättre prissatta än korridor och jag tycker att det är ett rimligt pris.

Runa Aarset, 20, studerar statsvetenskap, Lund.

– 2 600 kr.

– Jag tycker att hyran är rimlig om man jämför med korridor.

Läs mer:

Fakta: Studentbostad

Guide: Här hittar du en studentbostad

Johan Mårtensson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-10

Nu är det dags att ordna studentbostad

Det är hög tid att hitta någonstans att bo. Men kampen om studentlägenheterna är hård. Josefine ordnade sin bostad på två dagar. Förra hösten beräknade Sveriges Förenade Studentkårer att bara tre städer kunde erbjuda bostad inom en månad. På många håll måste studenter bo i andra hand, som inneboende eller hemma hos föräldrarna. När Josefine Haasnoot, 21, skulle börja plugga till förskollärare vi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Gävle billigaste studentstaden

Svensk Fastighetsförmedlings nya Studentbostadsindex visar att det är billigast att leva och bo för studenter i Gävle, följt av Örebro på andra plats och Växjö på tredje. Dyrast är det i Stockholm, följt av Lund och Uppsala. I Studentbostadsindex har Svensk Fastighetsförmedling kartlagt kostnaden för allt från boende till en matkasse, busskort och öl på kåren eller krogen.– En tydlig slutsats från ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

80 000 studenter slåss om 12 000 hem

 I många studentstäder är bostadsbristen extremt hög, framförallt i Stockholm. Andra erbjuder bostadsgaranti. Kolla bostadsbarometern i din stad.

Läs mer