16 apr 2019

Studiedisciplin med ny metod

Sol och värme så här års ger lätt problem med studiedisciplinen. Men det finns botemedel  Läkarstudenten Fredrik Oldenborg, 36, använder den så kallade AKO-metoden.

Metoden togs fram för att höja träningsmotivationen men fungerar lika bra i studierna.

- Bemästra den inre dialogen så tar du också kontroll över det största hindret för resultat, nämligen du själv, säger Olof Röhlander, mental tränare och föreläsare. Det är han som har skapat AKO-metoden.

En som tillämpar metoden är Fredrik Olenborg, student på läkarprogrammet på Sahlgrenska universitetssjukhuset, och själv en mästare på att finna anledningar till att inte studera:

– Värst är det när det är solsken utanför dörren och kompisarna vill ta en fika på stan. Det finns tusen lockelser, säger han och tillägger:

– Jag har även erfarenheter av att ha missat tentor med 1–2 poäng på grund av att jag har sölat bort en vecka.

Genom att tillämpa de tre stegen ”alternativ”, ”karaktär” och ”omtolkning” har han haft lättare att hålla sig till sin studieplan.

Så fungerar AKO-metoden

A = alternativ
Vilka alternativa vägar kan du ta för att lära dig ett avsnitt i studierna? Kan du kanske använda mindmaps, tidtagarur, diskussioner med studiekompisar eller små påhittade tävlingar på vägen? Variera dina studiemetoder.

K = karaktär
När du känner för att skolka från pluggandet, se det som ett tillfälle att träna upp din karaktärsmuskel. Använd gärna mantrat ”Varje pass är viktigt” eller ”Det är när jag inte känner för det som det är viktigast att jag gör det”.

O = omtolkning
Kan du skapa en ny tolkning av begreppet ”plugga”? Tänk dig att du bara tillåter dig själv att lyssna på din favoritmusik medan du studerar, inte annars. Då ger du ”plugga” en ny innebörd, och en starkare dragningskraft.

Källa: Olof Röhlander, mental tränare och föreläsare

Kristian Borglund
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Boosta din kreativitet

Kreativitet hyllas i samhället. Arbetsplatser uppmanas att skapa ett kreativt klimat för att uppmuntra nya idéer och i skolan är numera entreprenörskap en del av läroplanen. Men vad kan man själv göra  för att bli mera kreativ? Vi frågade kreativitetsexperten om råd. Nicolas Jacquemot är etnolog, författare och bokaktuell med ”Kreativitetskoden”.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Plugga in böcker på rekordtid

Vässa din studieteknik med snabbläsningsteknik i höst. Snabbläsningsteknik gör att du kan tillgodogöra dig mycket litteratur på kort tid. Läs mer här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Så kommer du igång efter lovet

Studenten Jessica Fredheim och utbildningskonsulenten Mats Eneroth ger sina bästa tips för en bra start på vårterminen.

Läs mer