07 okt 2021

Så gör du en sen anmälan

Det finns många kurser och program på högskolan som det fortfarande går att söka till i höst. Och det är först till kvarn som gäller.

Trots att sista ansökningsdag till högskolan för länge sen passerat är det fortfarande många som söker. Många utbildningar har lediga platser och det är lätt att hitta vilka. På antagning.se kan man söka till alla kurser och program som fortfarande har en "välj-knapp".

Att en kurs är öppen för en sen anmälan innebär inte automatiskt att du får en plats på kursen. Hur stor sannolikheten är att få en plats går inte att få ett svar på, det varierar kraftigt mellan olika kurser och program.  Det viktiga för att öka chansen är att göra ansökan så snart som möjligt. Ansökningarna behandlas nämligen i den ordning de kommer in.

– När du har gjort en anmälan, tänk på att gå in på antagning.se för att se att alla meriter finns registrerade på ditt konto. Det är nämligen datumet för den kompletta ansökan som gäller, säger Camilla Ennerberg, antagningshandläggare på Malmö högskola.

När antagningsbeskedet kommer är svårt att säga.

– Det beror på hur snabbt vi hinner handlägga. Vissa kan få besked redan med det vanliga urvalet, 11 juli, andra får vänta, säger Camilla Ennerberg.

Så gör du en sen anmälan

1. Skapa konto
Gå in på antagning.se. Antingen börjar du med att söka fram de utbildningar du vill anmäla dig till i utbildningskatalogen och skapar ett konto innan du skickar iväg din anmälan. Eller så börjar du med att skapa ett konto och söker fram utbildningarna efter hand.

2. Välj och rangordna kurser
Du kan anmäla dig till max 20 utbildningar och blanda program och kurser. De utbildningar som du kan anmäla dig till har en välj-knapp. När du valt dina utbildningar, måste du sätta dem i den ordning du vill ha dem.  Det du helst vill komma in på sätter du högst upp i din anmälan, följt av ditt näst bästa alternativ och så vidare. När du är nöjd med ordningen, klickar du på skicka in.

Om du har gjort en anmälan i tid, men vill lägga till någon utbildning efter sista anmälningsdag, kan du göra det. Det sena alternativet kan du lägga in var som helst i din anmälan. Om du till exempel placerar in den senaste utbildningen i mitten av din anmälan, kommer de utbildningar som ligger under att flyttas ner.

3. Skicka in betyg och intyg
Sist av allt ska du ta reda på om just du behöver skicka in något betyg eller intyg. Gå till Ladda upp rätt papper och läs mer innan du skickar iväg något. Många gånger behöver du inte skicka in några papper.

Källa: Antagning.se

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ninjadräkt eller rosa labbrock – den ultimata guiden till overaller

Praktisk, ful och traditionsbunden? Overallen orsakar känslor och väcker många frågor: Varför är de så skitiga? Vad betyder färgerna? Och varför byter de byxben med varandra? AllaStudier lät studenter i Göteborg, Linköping, Lund och Stockholm avslöja overallens hemligheter. Det finns många klädesplagg som får benämningen ”overall” av landets studenter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Lätt att få jobb som GU-student

Så många som 90 procent av studenterna vid Göteborgs universitet har jobb ett par år efter examen. Det visar en färsk studie. 79 procent av de före detta studenterna vid Göteborgs universitet har heltidsjobb. Det visar en undersökning från universitetet, som presenterades i går. De svarande tog examen någon gång mellan 2003 och 2007 och har läst antingen kurser och program.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Uppsatsskrivande på högskolan är ett strategiskt bra tillfälle att få in en fot där man vill och skaffa sig spetskompetens. Men vilka är framgångsfaktorerna? Följ ditt intresse och var inte rädd att skriva själv, råder Jennie Ryding, som vann årets uppsatsstipendium från Unionen. Jennie Ryding, 28 valde kandidatuppsatsämne utifrån intresse och att hon själv planerade att i framtiden börja forska.
Läs mer