03 feb 2014

Så tar din kompetens dig till nästa jobb

Din kompetens är vad som gör dig anställningsbar på arbetsmarknaden. 

När du löneförhandlar eller söker ett jobb är det viktigt att visa vilken kompetensutveckling du fått exempelvis via jobbet och hur du använt det du lärt dig.
– Arbetsgivaren vill ha en så färdig produkt som möjligt, säger Barbro Tidemyr, coach på Unionen.


På dagens arbetsmarknad tävlar du ständigt med andra om vem som är mest kvalificerad för tjänsten. Många är duktiga på att ta upp sin utbildning från skolan men glömmer de kurser de gått genom jobbet.
– Arbetsgivare har ofta en kravspecifikation för den vakanta tjänsten och den måste du uppfylla. Men sedan har de nyckelord som de letar efter. Din skolgång har kanske ett par år på nacken och då kan det vara bra att ta upp senare utbildningsinsatser och hur du använt detta i tjänsten, säger Barbro Tidemyr.

För att komma ihåg vad du lärt dig och gått igenom kan det vara bra att uppdatera cv:t även när du inte söker jobb.
– Varje gång jag gått en kompetensutvecklingskurs uppdaterar jag mitt grund-cv. Vad som ger nästa jobb kan vara att du läst en viss nivå eller kan verktygen för att jobba inom ett visst område. Ofta glömmer vi de här insatserna och när vi ska sätta oss och kolla på cv:t är det svårt att komma ihåg när kurserna var eller hur långa de var, säger Barbro Tidemyr.

En kurs är bra men lika viktigt är det att du faktiskt arbetat med det du lärt dig.
– Har du till exempel gått en kurs i Excel men sedan inte arbetat med det på ett antal år, hur mycket kommer du ihåg då? Det kan inte vara match hela tiden utan du måste träna mellan matcherna också, säger Barbro Tidemyr.

Unionen vill att alla deras medlemmar ska satsa på sin kompetensutveckling och erbjuder sponsring för till exempel kurser och utbildningsmaterial. Det kan vara viktigt för din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.
– Kompetensutvecklingen är vad som gör att du är fortsatt anställningsbar i din tjänst. Är du halvfärdig så kan du självklart lära upp dig på jobbet men arbetsgivaren vill ha dig så nära 100 procent som möjligt, säger Barbro Tidemyr.

Fakta

Unionen vill att alla medlemmar får kompetensutveckling för att stärka den framtida konkurrenskraften för företaget och för dig som medarbetare.Som medlem i Unionen kan du få din kompetensutveckling sponsrad.Läs mer på Unionen. 

Senast uppdaterad: 03 feb 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Generation Y vill utvecklas

Många unga medarbetare drivs av utveckling och lekfullhet på jobbet och är inte särskilt lojala sin arbetsgivare. Att satsa på kompetensutveckling av personal blir allt viktigare, inte minst när den nya ”generation Y” blir dominerande på arbetsmarknaden.  Unga arbetstagare drivs av utveckling och lekfullhet på jobbet och är inte lojala sin arbetsgivare på samma sätt som tidigare generationer. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Mitt-i-karriärister ratar chefsjobb

Varannan person som befinner sig mitt i karriären är intresserad av att byta jobb. Men chefsskap prioriteras lågt. Folkuniversitetets undersökning som gjorts i samarbete med YouGov visar att det mitt-i-karriäristerna söker i yrkeslivet är nya kunskaper, personlig utveckling, högre lön och bättre balans mellan jobb och fritid. Hela 58 procent funderar på att byta jobb.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-09-23

Mitt-i-karriärister vill utbilda sig

De som befinner sig mitt i karriären vill utvecklas, men inte bli chef. Däremot kan två tredjedelar tänkas sig ta ledigt från jobbet några timmar varje vecka för att plugga, visar Mitt i karriären-barometern. Undersökningsföretaget YouGov har på uppdrag av Folkuniversitetet frågat ett representativt urval av svenskar mellan 40 och 55 år om deras syn på karriären och yrkeslivet.
Läs mer