14 okt 2021

Ta med barnen på sommarkurs

”Busiga och vilda broderier”, "Kreativt skrivande" och ”Coachande ledarskap” är exempel på de sommarkurser man kan läsa på folkhögskolan. För den som vill göra något annorlunda och utvecklande på semestern finns alla möjligheter – med eller utan barn.

Sök bland alla sommarkurser på folkhögskolan

Fridhems folkhögskola i Svalöv är en av de folkhögskolor med störst kursutbud i sommar. Daniel Unnerbäck, ansvarig för sommarkurserna, tycker att en sommarkurs är ett riktigt bra alternativ till en ”vanlig” semester.

Det blir en aktiv semester, du kommer iväg hemifrån och får förkovra dig under en vecka. Du får mat, kvällsunderhållning och kommer samtidigt ifrån semesterstressen man kan känna på sommaren, säger Daniel Unnerbäck.

Sommarkurser på folkhögskola innebär oftast veckolånga kurser, där man bor på skolan. För den som vill ta med sina barn finns allt fler möjligheter. Vissa folkhögskolor har kurser där både föräldrar och barn deltar, till exempel ”Friluftsliv för hela familjen” på Åredalens högskola.

På Fridhems folkhögskola har försöken med så kallade familjeveckor, där barnen har ett eget aktivitetsprogram medan föräldern går kurs, blivit så populära att verksamheten utvidgats kraftigt i år. Cecilia Silfver och hennes barn deltar för andra året i rad.

– Jag brukar ta en egen semestervecka tillsammans med barnen, och förra året sammanföll det med familjeveckorna. Vi tycker det är jättebra, jag har min kurs på dagen och barnen är fullt nöjda med sina aktiviteter. På kvällen umgås vi allihop och slipper tänka på att laga mat, berättar Cecila Silfver.

Sommarkurser på folkhögskola

Utbud
Utbudet är mycket brett, men mest populärt är friskvård (yoga, mindfulness, våga sjunga, fria rörelser, kom i form, osv) och skapande i olika former (måla akvarell, skrivarkurs, skapa i silver, osv).

Ansökan
Ansökan till sommarkurser på folkhögskolor görs direkt till skolan och skolorna tar emot ansökningar ända fram till kursstart, om det finns platser kvar på kursen. Inga speciella antagningskrav finns.

Kostnad
Undervisningen vid folkhögskolorna är avgiftsfri men du får betala
 för böcker, material och eventuella studiebesök. Kostnad för kost och logi kan variera beroende på rumsstandard och antalet måltider som ingår.

Artikelskribent: Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

"En kvinnodag är jättefånigt"

Internationella kvinnodagen 8 mars firas stort runtom i världen. På Kvinnofolkhögskolan i Göteborg är det en helgdag. I centrala Göteborg finns en folkhögskola där all undervisning genomsyras av genusperspektiv. På Kvinnofolkhögskolan ges bland annat kurser i animation, rap och videoaktivism. – Det är en helgdag för oss varje år på 8 mars, vi har fullt upp hela dagen!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Så lite har studenten kvar när räkningarna betalats

Sveriges studenter lever knapert – men samtidigt lägger man mer pengar på mobiltelefoni än på kurslitteratur. – Det stämmer nog. Mobilen drar mycket pengar, säger 28-åriga Silvia som studerar i Stockholm. Mat, boende, mobiltelefoni, lokala resor och kurslitteratur är de fem största utgiftsposterna för dagens studenter. Siffrorna finns i rapporten Student 2013 som publiceras i dag.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-16

Därför kan det löna sig att plugga på sommaren

Fördelarna med att plugga på sommaren är många. Du slipper söka sommarjobb och kan förkorta vägen till examen. Men kurserna har trots det tyvärr blivit färre med åren. 

Läs mer