03 jul 2019

Vad är en diplomutbildning?

Komvux, YH, lärling, högskola med mera. Vägarna till kunskap är många och en doldis i sammanhanget är diplomutbildningen – vad är det egentligen? Vi pratade med Eva Arnek, regionchef Folkbildning på Folkuniversitetet för att ta reda på mer.

Vad är en diplomutbildning?
– Hos oss på Folkuniversitetet skiljer den sig en del från våra andra kurser. Vår verksamhet är frivillig och utan betygsättning, det gäller dock inte diplomutbildningen. En diplomutbildning har ett minimikrav på 90 timmar och har kunskapskontroller i form av tentor och projektarbeten. I teorin kan du sova dig igenom en vanlig kurs och ändå få ett intyg på att du deltagit – en diplomutbildning ställer högre krav på din prestation för att du ska få ditt diplom. Våra diplomutbildningar är både teoretiska och praktiska, med fokus på att de som går utbildningen ska lära sig ett yrke i praktiken.

Hur skiljer den sig från en YH-utbildning?
– YH är mer formellt med ansökningar och kunskapskrav, och dessutom har den kortare livslängd då den svarar mot marknadens behov. En diplomutbildning får alla gå oavsett förkunskaper, men vi har tydliga rekommendationer på vad man bör kunna för att tillgodose sig kunskaperna på bästa sätt. Dessutom är en diplomutbildning kortare.

Hur lång är en diplomutbildning?
– Hos oss är de oftast mellan 90 och 180 timmar beroende på om de är på en eller två terminer. Man läser två eftermiddagar i veckan i klassrummet och lika mycket hemma.

Vem passar diplomutbildning för?
– Jag skulle säga att det finns två kategorier som är vanligast hos oss. Den första är de som vill utvecklas i sin nuvarande yrkesroll, till exempel en fastighetsskötare som vill leta sig mot mer administrativa uppgifter men behöver fördjupa sina kunskaper. Den andra är de som inte har formell behörighet eller har tid och råd att studera på heltid.

Vad kostar en diplomutbildning?
– En diplomutbildning kostar mellan 20 000 och 40 000 kronor beroende på om de är en eller två terminer. Då de är helt och hållet finansierade av deltagare är det vanligt att arbetsgivaren betalar utbildningen.

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Nu vill vi jobba med skönhet

Industrin för att förbättra sig blir bara större. Det märks inte minst på Nyföretagarcentrum vars siffror visar att år 2004 startades 14 nya företag med inriktning på skönhetsvård – 2010 var siffran 167. Det visar siffror som SVT tagit fram inför starten av tv-programmet ”Skönhetsbubblan”. – Det är en allmän trend med efterfrågan på att lägga mer och mer pengar och värde på sin kropp, sitt utseend ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Klipp nån och skaffa dig ett jobb

Det utbildas tusentals fler frisörer än det egentliga behovet – varje år. Utbildningen är fortfarande mycket populär.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Uppfyll drömmen om att bli författare

Drömmer du om att bli författare? Vad kul, då har du hittat helt rätt - läs mer om hur du uppfyller drömmen om att bli författare här! 

Läs mer