Var tredje klarar inte av gymnasiet
29 jul 2022

Var tredje klarar inte av gymnasiet

Var fjärde gymnasieelev hoppar av skolan helt och hållet eller lämnar den med stora luckor i betyget. Många av dem hade klarat studierna om skolan visat mer engagemang, hävdar Sveriges Kommuner och Landsting.

Tiotusentals ungdomar i varje årskull klarar alltså inte gymnasieskolan. En tredjedel saknar slutbetyg efter tre år. En del av dem slutför skolan under ett fjärde år. Men kvar finns en fjärdedel som aldrig fullföljer studierna. Antingen har de hoppat av helt och hållet eller hängt kvar i skolan trots dåliga resultat.

Skillnaderna mellan kommuner och skolor är stora och har dessutom ökat, konstaterar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– En del kommuner tror inte att de kan påverka resultaten. Har man inte ambitionen, eller inte tror att man kan få eleverna att stanna, då klarar man det inte, säger avdelningschef Per-Arne Andersson.

Anders Lovén, universitetslektor vid Malmö högskola, tycker att SKL landat rätt i sina slutsatser: Det är viktigt att skolan inte släpper taget.

– Ungdomarna efterlyser någon som bryr sig och samtidigt ställer krav. När jag frågar mina ungdomar vad de skulle vilja säga till sig själva som 16-åringar svarar de med eftertryck: "Skärp dig!"

En av de skolor som lyfts fram av SKL är Motorbranschens tekniska gymnasium, MTG, i Göteborg. Av de 48 elever som började 2009 tog 45 studenten i år och nästan alla har jobb.

Här är läget värst

Detta är kommunerna med lägst andel elever som klarade av gymnasiestudierna på tre år. Gäller kullen som började 2007, och alltså tog/hade kunnat ta studenten 2010:

Jokkmokk: 46,3 %
Essunga: 51,2 %
Åsele: 53,3 %
Munkfors: 53,3 %
Ånge: 54,3 %
Hedemora: 54,4 %
Malmö: 55,0 %
Grums: 56,0 %
Södertälje: 57,3 %

Julia Lindstam Andersson och Johanna Olsson är på Malmöbesök och har handlat rekvisita för en studentfest. De har nyss tagit studenten från Österportsgymnasiet. Kinga Lezanska Sjölin" Vi har jobbat mycket med mentorskap"

Ystad är den kommun i Skåne där störst andel gymnasieelver går ut med godkända betyg och hamnar på andra plats i hela landet.

– Det är jätteroligt att eleverna lyckas så bra, säger Håkan Persson, utvecklingsledare på Sydskånska Gymnasieförbundet, som ansvarar för gymnasieskolan i Ystad, Tommelilla och Sjöbo.

Ystad ligger i topp i Skåne och är näst bäst sett till hela landet. Håkan Persson ser förklaringarna till siffrorna.

– Vi har jobbat mycket med mentorskap, där elevens utveckling följs på nära håll. Dessutom har vi kunnat erbjuda ett brett programutbud, vilket gjort att de flesta elever kommit in på sitt förstaval, säger han.
 
SKL har tagit fram faktorer som anses viktiga för att få eleven att gå klart sin utbildning. Utöver ett bra bemötande och tydliga mål betonas just betydelsen av ett flexibelt utbud för att eleven ska hamna på rätt program.
 
Julia Lindstam Andersson har precis tagit studenten från Österportgymnasiet i Ystad och förvånas inte av statistiken.

– Vi har många bra skolor. Men mycket handlar såklart om att man har bra lärare, att man hittar en bra studieteknik och har föräldrar som hjälper en, säger hon.
 
Hennes egna avgångsbetyg består till största delen av VG och MVG, men med tyskan fick hon kämpa sig upp till godkänt.
 
– Mina föräldrar spelade stor roll där, jag hade nog inte fixat det själv. De satt med mig uppe om nätterna när jag pluggade, säger Julia.

Kommunerna i topp

Detta är kommunerna med högst andel elever som klarade av gymnasiestudierna på tre år:

Ydre: 87,9 %
Ystad: 84,2 %
Habo: 81,9 %
Munkedal: 81,8 %
Ljungby: 80,9 %
Högsby: 80,9 %
Eksjö: 80,5 %
Båstad: 80,3 %
Strömsund: 79,9 %
Laxå: 79,8 %

Artikel från 2012

Komplettera dina gymnasiebetyg

Senast uppdaterad: 29 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Risker för specialprogrammen

Specialinriktade gymnasieskolor kan få svårt att få elever när skolors rätt att avvika från nationella program minskas, uppger Ekot. Om programmet finns på hemorten utgår inte inackorderingstillägg på 2 350 kronor för boende på annan ort. 400 skolor har ansökt om avvikelse från nationella program, 300 har fått nej. Kulturama har estetiska specialprogram med musikal, foto och film.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

124 000 gymnasister pendlar varje dag

Allt fler elever går i gymnasieskola någon annanstans än i sin hemkommun. Konkurrensen leder utvecklingen mot färre och större utbildningsplatser. En ökning med 15 000 elever på fyra år. Kommungränser spelar allt mindre roll när elever ska välja gymnasieutbildningar. Totalt pendlar ­om­kring 124 000 elever över ­kom­mun­gränsen läsåret 2010/ ­2011 – en ökning med 15 000 elever på fem år.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-05

Här är vinnarna i gymnasiekampanjen

Under ansökningsperioden till gymnasiet, har AllaStudier.se haft en tävling som vände sig till de som ska välja. Nu är vinnarna korade, som alla vinner varsin moped Baotian City. Kampanjen, där man kunde vinna en moppe "Baotian City" värde ca 11 000 kr är nu avslutad och vi presenterar samtliga vinnare nedan. Kampanjen gick ut på att man skulle göra ett test som var skrivet med glimten i ögat och ...
Läs mer