16 apr 2019

Årets studenter är värre än tidigare

Fler än 200 studentskivor kvar. Men fyllan och våldet är redan nästan uppe i hela 2010 års siffror.

Drygt en månad återstår tills det är dags för studenternas utspring, men redan har nästan lika många våldsbrott ägt rum i samband med studentskivor som under hela förra året.

– Hittills i år har 39 våldsbrott anmälts vid studentskivorna. Oftast handlar det om ringa misshandelsfall där till exempel svartsjuka ligger bakom, säger Robert Lindgren, operativ chef för Stockholmspolisens studentkommendering. Det är en viss ökning jämfört med förra året. Vi har även tagit hand om fler berusade ungdomar i år.

Trettiotvå krogar i Stockholms innerstad arrangerar totalt 650 studentskivor i år, och i dagsläget återstår fler än 200 av dem. Tre polispatruller arbetar med att besöka samtliga skivor minst två gånger per kväll.

– Polisens insats beräknas kosta 3 miljoner kronor i år, berättar Robert Lindgren. Men förra året räknade man ut att vi sparar 16 miljoner kronor på att våldet minskat.

En rapport från 2007 visade nämligen att 250 våldsbrott per år kunde kopplas till studentskivorna och därefter inleddes polisens arbete med information, tillsyn och uppföljning. Fram till 2010 minskade våldsbrotten med hela 75 procent, men i år ser de alltså ut att öka något igen.

Fakta: Studentskivor

Antal anmälda våldsbrott.
2010: 46
Hittills 2011: 39

Antal berusade personer som har omhändertagits.
2010: 75
Hittills 2011: 63

Josefin Svenberg
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

4-årigt gymnasium för ingenjörer

Teknikprogrammet får ett extra år på två skolor. Enligt Folkpartiet finns stor efterfrågan på gymnasieingenjörer. Från och med 2011 går det att bli gymnasieingenjör igen i Stockholm. Då inför två gymnasieskolor ett fjärde år på teknikprogrammet. Meningen är att eleverna ska gå ut med en yrkeskompetens som kan ta dem direkt in i arbetslivet. – Det finns en väldigt stor efterfrågan hos industri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Barn till akademiker röker cannabis

Enligt en ny undersökning är det föräldrarnas inkomstnivå som avgör om barn väljer att röka cannabis eller dricka alkohol. Barn till akademiker röker cannabis, medan barn till lågutbildade super. Så ser resultatet, lite förenklat, ut när Statens folkhälsoinstitut (FHI) kollat drogvanorna i sex skånska gymnasier. En av fyra elever med högutbildade föräldrar har enligt denna undersökning någon ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Välj med hjärta och hjärna

Gymnasievalet står för dörren och frågan är om man ska välja med hjärta eller hjärna. Träffa  Emma och Olle som har tänkt på olika sätt. För niondeklassare är det hög tid att börja fundera på vilket gymnasieprogram som verkar bäst för framtiden. Men ska man välja med hjärtat eller hjärnan? – Både och. Det viktigaste är att fundera på vad man tycker är roligt och vad man inspireras av, säger I ...
Läs mer