Utbildning till anestesisjuksköterska

Är du utbildad sjuksköterska, snabbtänkt, noggrann och intresserad av en specialiserad yrkesroll inom vården? Då kan en utbildning till anestesisjuksköterska ge dig ett framtida yrke. Hitta din utbildning här!
Visar 1-7 av 7 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-7 av 7 träffar

Anestesi är ett annat ord för bedövning, eller sövning. Som anestesisjuksköterska, eller narkossjuksköterska som det också kallas, jobbar du med att bedövning och sövning av patienter i samband med en operation eller inom akutsjukvården. 

Hur utbildar jag mig till anestesisjuksköterska? 

För att jobba som sjuksköterska behöver du ha gått sjuksköterskeprogrammet på en högskola eller ett universitet, som är 180 högskolepoäng som motsvarar tre års heltidsstudier. Därefter kan du söka om sjuksköterskelegitimation. För att jobba specifikt med anestesi behöver du därefter en specialisering inom just det området. En anestesisjuksköterska är alltså en specialistsjuksköterska med inriktning anestesi. 

En utbildning till anestesisjuksköterska är en vidareutbildning på avancerad nivå. Därför behöver ha sjuksköterskeexamen eller en kandidatexamen i omvårdnad samt en sjuksköterskelegitimation utfärdad av Socialstyrelsen för att vara behörig. Du kan också behöva en viss tids arbetslivserfarenhet som sjuksköterska, hur lång den är varierar något mellan olika utbildningar. 

Utbildningen till anestesisjuksköterska är 60 högskolepoäng, vilket motsvarar ett års heltidsstudier. 

En avklarad utbildning till anestesisjuksköterska leder till en Specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot anestesisjukvård och Medicine magisterexamen med huvudområde omvårdnad. 

Vad ingår i en utbildning till anestesisjuksköterska? 

Under utbildningen får du lära dig den vetenskapliga aspekten av specialistsjukvård genom teoretiska kurser samt öva upp dina praktiska färdigheter genom verksamhetsintegrerat lärande (VIL), en form av praktik. Utbildningen har också ett starkt fokus på etik inom vården och bygger upp en värdegrund där människan är i fokus. 

Kurser som ingår i utbildningen kan vara: 

  • Vetenskaplig teori och metod 
  • Medicinsk vetenskap 
  • Anestesisjukvård 
  • Examensarbete 

Former av VIL, som verksamhetsförlagd utbildning (VFU), kan ingå i flera av kurserna. Då hålls en del av utbildningen på en arbetsplats. Det kan vara till exempel studiebesök, auskultation, hospitering eller fältstudier. 

OBS! För att jobba som anestesisjuksköterska behöver efter avklarad utbildning ansöka om legitimation som specialistsjuksköterska hos Socialstyrelsen. 

Var kan jag utbilda mig till anestesisjuksköterska? 

Utbildningar till anestesisjuksköterska finns på högskolor och universitet och kräver att du har en utbildning som sjuksköterska sedan tidigare. Inom yrkeshögskolan kan du utbilda dig till anestesiundersköterska – då är utbildningen två år (200 yrkeshögskolepoäng) och du behöver en utbildning som undersköterska samt arbetslivserfarenhet sedan tidigare för att bli antagen. 

Finns det distansutbildningar till anestesisjuksköterska? 

Ja, vid vissa lärosäten du kan studera till anestesisjuksköterska på distans. Då sker undervisningen mestadels digitalt. Däremot kan det ingå enstaka obligatoriska träffar på campus. Du kommer fortfarande att ha verksamhetsförlagd utbildning fysiskt om du väljer en distansutbildning. 

Hur ser jobbet som anestesisjuksköterska ut? 

En anestesisjuksköterskas uppgift är att se till så att en patient bedövas eller sövs ner på ett säkert och korrekt sätt. Du jobbar ofta i team tillsammans med andra sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och läkare och utför behandling utefter läkarens ordination. Förutom själva nedsövningen eller bedövningen håller du också kolla på patientens andning och blodcirkulation samt kommunicerar med patienten så att hen känner sig trygg med behandlingen. I samband med sövning och operation används ofta avancerad medicinsk utrustning som anestesisjuksköterska behöver kunna hantera. Efter sövning och operation är det dags för uppvakning, där anestesisjuksköterskan också spelar en viktig roll. På uppvakningsavdelningen säkerställer du att allt står rätt till innan patienten innan hen kan förflyttas till en vårdavdelning. 

Anestesisjuksköterskor arbetar på anestesiavdelningar, akutmottagningar, inom intensivvård, operation, uppvakning, smärtbehandling eller ambulanssjukvård. 

Källor: arbesformedlingen.se, socialsyrelsen.se, ki.se, lnu.se, hb.se, osyh.se 

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv