Utbildningar
Kock

65 utbildningar och kurser

Vill du bli kock och är intresserad av en kockutbildning?

Att arbeta som kock är ofta ett skapande arbete där det är viktigt med ett intresse för att prova nya maträtter och smakkombinationer. Arbetet innehåller både planering och förberedelser, tillagning och presentation av maten.Ofta jobbar man under tidspress och det är viktigt att man kan arbeta snabbt och effektivt även när det är stressigt.

Arbetsuppgifterna varierar beroende vilken typ av verksamhet man arbetar i och hur stor arbetsplatsen är. Jobbar man som kock på en restaurang eller ett hotell så arbetar man ofta med flera olika maträtter enligt gästernas beställningar, så kallad à la carte.

Det kan ofta ingå i kockens arbetsuppgifter att sätta samman en meny med olika maträtter och även att planera och göra inköp av varor till dessa. Det ingår också i arbetsuppgifterna att sköta uppläggning av maten som lagas inför serveringen. Det är viktigt att varje portion läggs upp och presenteras på ett sätt så att den ser god ut och även att alla portioner som serveras har lika hög kvalitet.

I ett större restaurangkök kan det finnas souschefer som är arbetsledare för det pass de arbetar. Kökschef eller köksmästare leder arbetet i köket och planerar inköp och matsedlar samt har ekonomiskt ansvar för köket.

Läs mer om yrket, se lönestatistik och framtidsprognoser.

Fråga SYV