Tandteknikerprogrammet

Vill du få människor att le igen? Då borde du plugga till tandtekniker. Med ett sinne för design, teknik och hantverk tillverkar du lagningar och proteser som ersätter skadade eller förlorade tänder.
Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

En tandtekniker arbetar bland annat med att tillverka ersättningar för människors skadade eller förlorade tänder. Det är även tandtekniker som arbetar med att skapa tandställningar för barn, ungdomar och vuxna. Det är helt enkelt du som ser till att ge människor sina leenden tillbaka. 

För att kunna skapa artificiella tänder gäller det att du har en stadig hand och kunskaper om CAD/CAM-teknik. Vanligt är att du specialiserar dig på att skapa tänder eller proteser av en speciell typ av material. Exempelvis guld, porslin, titan eller akrylat. Detta då olika typer av material har olika egenskaper, hållbarhet och tillverkningsmetod. 

En tandtekniker arbetar ofta tillsammans med tandläkaren för att få de ersatta tänderna eller lagningarna att smälta in så optimaltsom möjligt i patientens käke. Det är du som kommer att skapa protesen, men det är tandläkarens uppgift att ta de avtryck som du baserar dina proteser på. Det är även tandläkaren som fäster lagningen och gör den sista finslipningen för att lagningen ska sitta på plats, inte skava och se så bra ut som möjligt. 

 

Vem bör gå en utbildning till tandtekniker?

För att lyckas som tandtekniker behöver du både ha ett sinne för teknik, en stadig hand och ha en hantverksådra. Du får inte ha tummen mitt i handen, för ingen vill ju ha en lagad visdomstand som sticker in i tungan. Det gäller även att du har koll på färg och form, för att dina proteser och lagningar ska smälta in i patientens mun, bredvid dennes riktiga tänder.

 

Hur blir jag tandtekniker?

För att bli tandtekniker läser du tandteknikerprogrammet på högskola eller universitet. Det är ett treårigt program där du efter avklarad utbildning får en yrkesexamen som tandtekniker. Efter utbildningen har du även möjlighet att fortsätta på avancerad nivå. 

Du kan även specialisera dig på att exempelvis arbeta som anaplastolog, där du utöver tänder även gör proteser för skadad käke eller munhåla eller för förlorade ögon, näsa eller öron. 

 

Vad ingår i utbildningen?

Under utbildningen till tandtekniker kommer du att få läsa en hel del teori men du kommer även att få prova dina kunskaper i praktiken. Du kommer att få lära dig hur man skapar kronor i keramik eller metall. Hur man skapar proteser för att täcka stora luckor i tandraden. Och hur man skapar en tandställning som reglerar patientens felställda tänder. 

Det är krävande studier och du kommer att få lära dig alltifrån tandanatomi och tandhälsovård till kron- och broprotetik och ortodonti. Det gäller att du har koll på alltifrån tandhälsa till design och materialvetenskap för att du ska kunna arbeta med att få världen att le.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv